Vrnjačka Banja - atraktivna destinacija
Foto: Shutterstock

Turistički biser s rekordnim deviznim prilivom

Vrnjačka Banja - atraktivna destinacija

Srbija -

Izuzetna privlačnost i investicije učinili su ovu banju najposećenijom destinacijom u Srbiji

Za prvih šest meseci ove godine Srbiju je posetilo više od 940.000 stranih gostiju, 30 odsto više nego lane, koji su zaslužni za devizni priliv od turizma od skoro 900 miliona evra, a posebno interesantna destinacija je Vrnjačka Banja.

Ova kraljica banjskog turizma godinama je neprikosnovena i za nju vlada veliko interesovanje jer su, prema rečima prvog čoveka ove lokalne samouprave Bobana Đurovića, uspeli da prirodne potencijale i resurse kapitalizuju na pravi način.

- Dovođenjem investitora postigli smo da oni izgrade ono što je Srbiji i nedostajalo, a to su hoteli visoke kategorije, zahvaljujući kojima se Vrnjačka Banja kao turistička destinacija stavlja u red evropskih destinacija. I Novak Đoković je investitor u Vrnjačkoj Banji jer je u širem centru kupio 1,17 hektara zemljišta za izgradnju luksuznog hotela sa apartmanskim naseljem sa sportsko-rekreativnim i turističkim sadržajima - naveo je Đurović.

Poslednjih deset godina u relativno kratkom roku izgrađeno je više od 10 hotela visoke kategorije, baš ono što je Banji nedostajalo. Niz atrakcija izgrađen je poslednjih godina - fontana, veštački vodopadi, avantura park, akva-park, najveći na Balkanu. Uz to, Vrnjačka Banja je sačuvala zdravstveni turizam kao okosnicu razvoja turizma, ali i sportsko-rekreativni, kulturni, kao i hedonistički turizam, koji podrazumeva da ljudi uživaju u velnes i spa sadržajima s termalnom vodom.

Poslednjih godina Vrnjačka Banja sve više privlači mlade zbog raznolikosti atrakcija i zabavnih sadržaja, festivala, koncerata, kulturnih i sportskih događaja, poput Festivala filmskog scenarija, Lovefesta, Vrnjačkog karnevala.

Danas je Vrnjačka Banja, prema svim zvaničnim statistikama, najposećenije turističko mesto u Srbiji i visokorangirana turistička destinacija u regionu za koju vlada sve veće interesovanje. Prošle godine je oboren još jedan rekord u posećenosti, sa 1,4 miliona ostvarenih noćenja.

Predsednik opštine je rekao da se očekuje i izgradnja gondole u dužini od 7,1 kilometar, koja će povezivati centralni deo parkovskih površina Vrnjačke Banje s najvišim vrhom Goča, a gradiće se u saradnji s porodicom Đoković.

- Ona će Vrnjačku Banju potpisati kao turističko mesto koje će uz auto-put Moravski koridor, koji će prolaziti kroz našu opštinu, biti tako pozicionirano da će svako ko prođe njime moći da vidi jedan turistički dragulj Srbije - istakao je Boban Đurović.

Jedinstven u regionu

Panoramski točak - nova turistička atrakcija Vrnjačke Banje

Vrnjacka Banja
foto: Privatna Arhiva

Panoramski točak „Sky view“, najveći na Balkanu, visine od čak 50 metara, otvoren je pre nekoliko meseci. Točak se nalazi u vrnjačkom parku, ima 32 klimatizovane kabine kapaciteta za četiri osobe sa toniranim staklima i tematskom rasvetom, i s njegove najviše tačke vidi se kompletna panorama Vrnjačke Banje.

Nova turistička atrakcija ima humanitarni karakter. Prihod od prodatih karata ići će u humanitarne svrhe - Udruženju roditelja dece ometene u razvoju Opštine Vrnjačka Banja.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Opštine Vrnjačka Banja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track