POJAČAN OBROK U NARODNOJ KUHINJI U LOZNICI: Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i gladi
Foto: Crveni krst

POJAČAN OBROK U NARODNOJ KUHINJI U LOZNICI: Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i gladi

Srbija -

Povodom obeležavanja 17. oktobra – Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i gladi korisnici narodne kuhinje u Loznici dobili su pojačan obrok obogaćen pecivima kao i voće, sok, testeninu i slatkiše zahvaljujući ovdašnjim donatorima, kažu u lozničkom Crvenom krstu.

Da tako bude pomogli su pekara ‘‘Žitoprom“ iz Klubaca, KJP ‘‘Naš dom’‘ i Crveni krst.

Apelu da se pomogne odazvale su, navode i pekarske radnje ‘‘Srbija“ - Radaljac iz Banje Koviljače, ‘‘Ženeva“ Lešnica i ‘‘Mrvica“ iz Loznice, koje će povodom 17. oktobra u svojim prodajnim objektima podeliti po pet besplatnih kupovina kupcima slabije platežne moći iz kategorije siromašnih. Za korisnike narodne kuhinje u Loznici godinama se hrana deli na dva punka, kod zelene pijace u Loznici i restorana KJP ‘‘Naš dom’‘ u Klupcima, a od prošlog meseca otvoren je i novi, treći, nedaleko od centra Lešnice za terensku dostavu u ovoj varošici. Prema podacima lozničkog Crvenog krsta jedan topli obrok dnevno ima malo više od 150 korisnika, najviše ih je u Loznici 74, Lešnici 51 i 28 u Klupcima. Obroci u lozničkoj narodnoj kuhinji, koje sprema ‘‘Naš dom’‘, bili su uvek kvalitetni, to je pola litre kuvanog jela, svako ima sto grama mesa ili ribe, i pola vekne hleba.

Crveni krst
foto: Crveni krst

U Loznici narodna kuhinja sa prekidima radi od 1993. godine, a neprekidno gotovo pune dve poslednje decenije. Za njen rad je u ovogodišnjem gradskom budžetu predviđeno nešto više od dvadeset miliona dinara, a deo finansira i Crveni krst Srbije kroz nabavku značajnih količina raznih osnovnih namirnica.

Obeležavanjem 17. oktobra završava se Mesec solidarnosti, počeo 14. septembra, u okviru koga se sprovode aktivnosti sa ciljem da društvo podstaknu na solidarnost sa najugroženijim sugrađanima. Najviši solidarnosti sa onima kojima je pomoć potrebna, pokazala su deca, učenici osnovnih škola, koji su kroza ‘‘Drug drugu“ donirali slatkiše, polovnu i novu odeću i obuću, igračke, školski pribor, ili novac za svoje drugare slabijih materijalnih mogućnosti, kažu iz lozničkog Crvenog krsta.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track