SELO KOJE SU NACISTI SPALILI: U Cikotama kod Loznice obeležena 82. godišnjica zločina koji su nemački vojnici počinili 1941.
Foto: Kurir/T.I.

SELO KOJE SU NACISTI SPALILI: U Cikotama kod Loznice obeležena 82. godišnjica zločina koji su nemački vojnici počinili 1941.

Srbija -

Kod spomenika žrtvama nacističkog terora u lozničkom selu Cikote juče je obeležena 82. godišnjica zločina koji su nemački vojnici počinili nad civilima 1941. godine. Vence su položli predstavnici Grada Loznice, lozničkog Centra za kulturu "Vuk Karadžić", Gradskog odbora SUBNOR-a, Memorijala "Draginac" i građani.

Član Gradskog veća Milan Jugović rekao je da "u srpskom jeziku postoji jedna reč skuplja od drugih, krvlju upisana u duhovno biće srpskog naroda – reč sloboda" i da je srpski narod vekovima ljubav prema slobodi skupo plaćao, a često su najvišu cenu plaćali upravo Jadrani, podsetivši na 1810, 1914. i 1941. godinu.

Cikote
foto: Kurir/T.I.

- Od 10. do 19. oktobra u Dragincu, Badanji, Koreniti, Velikom Selu, Cikotama i drugim mestima nemački zločinci su na najmonstruozniji način ubili oko 3.000 civila, srpskih seljaka. Kome su oni bili krivi, žene, deca, starci, pobijeni na kućnom pragu? Jedina njihova krivica bila je to što su bili Srbi, što su deo naroda koji je u ovim istim krajevima 1914. braneći svoju zemlju na Ceru, Drini, Kolubari naneo teške poraze austrougarskim jedinicama. Ovaj spomenik je podsetnik teškog stradanja nevinih žitelja Jadra, ali i opomena da više ne dozvolimo nikada da se ovakav zločin ponovi – rekao je Jugović, a onda je o strašnom zločinu koji je počinila nemačka kaznena ekspedicija govorio istoričar Goran Vilić.

Cikote
foto: Kurir/T.I.

Inače, tek u martu prošle godine, osam decenija posle tragičnog događaja u jadarskom selu Cikote kod Loznice, stradali seljani dobili su spomen-obeležje koje će podsećati na jedan od najstrašnijih zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu nad srpskim narodom. Ovo selo su 19. oktobra 1941. nemački vojnici spalili, a za manje od tri sata ubili gotovo 450 meštana među kojima su više od polovine bila deca, njih 135 mlađe od deset godina, 190 dece mlađe od 12 godina čak i nekrštenu bebu od četiri dana. Cikote su jedno od sela postradalih tog krvavog oktobra, a tada je nemačka kaznena ekspedicija u susednom Dragincu i više okolnih sela streljala nešto manje od tri hiljade civila, ubijajući sve redom, žene, stare i decu.

Inače, juče je izostao verski obred, a skupu je prisustvovalo, sa sve medijima i organizatorima, nekih tridesetak građana.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track