OKTOBAR - MESEC BORBE PROTIV RAKA! BORKIN ZAVET: U ponedeljak u Vranju gimnazijalci izvode predstavu "Ispovesti"
Foto: Kurir/T.S.

OKTOBAR - MESEC BORBE PROTIV RAKA! BORKIN ZAVET: U ponedeljak u Vranju gimnazijalci izvode predstavu "Ispovesti"

Srbija -

Premijera predstave ''Ispovesti'' dramske sekcije gimnazije "Bora Stanković" u Vranju, biće izvedena u ponedeljak 23. oktobra. Početak je zakazan za 13 sati i 15 minuta u svečanoj sali gimnazije.

"Predstava je nastala kao podrška akciji 'Oktobar - mesec borbe protiv raka - Borkin zavet', Društva onkoloških pacijenata u Vranju. Cilj je da ukaže na značaj preventivnih pregleda u lečenju ove strašne bolesti. Osnovu scenarija čine autentične ispovesti članova Društva. U nadi da ćete nas svojim prisustvom podržati u ovoj humanoj misiji, srdačno vas pozdravljam", istakla je Suzana Mišić Stanković, direktor gimnazije ''Bora Stanković'' u Vranju.

Vranje
foto: Kurir/T.S.

Humanim povodom, na kraju oktobra i koncert Lene Kovačević u Vranju

Koncert Lene Kovačević biće održan 30. oktobra u pozorištu "Bora Stanković".

"Ulaznice se neće prodavati, već će biti uručene članovima, kao i pojedincima koji su nam od same obnove društva nesebično pomagali", napominju iz Društva onkoloških pacijenata Vranje .

Borkin zavet: Pregledaj se, brini o zdravlju

U oktobru, mesecu borbe protiv raka dojke, Društvo onkoloških pacijenata Vranje organizuje brojne aktivnosti pod nazivom "Borkin zavet: Pregledaj se, brini o zdravlju". Borka Stefanović, članica ovog udruženja, nakon višegodišnje borbe sa karcinomom preminula je u 38. godini života.

Umetnica Lena Kovačević emotivnom objavom najavila je koncert u Vranju.

"Dragi prijatelji, najavljujem sasvim poseban dogadjaj i naš koncert u Vranju, 30.10 - pozorište 'Bora Stanković' u 19h. Karata nema, a meni je posebna čast da vam približim koliko je važan i human povod ove večeri u organizaciji Društva onkoloških pacijenata Vranje i svih onih koji podržavaju poruku i važan cilj koji nosi 'Borkin zavet'! Borka Bokica Stefanović otišla je prerano, u 38. godini, posle velike borbe i za sobom ostavila snažnu poruku i molbu - PREGLEDAJ SE. Ujedinila je Vranje i sve one koji su oktobar mesec, ali i čitavu godinu posvetili tome da apeluju i podstiču da se redovno kontrolišemo. Vidimo se u Vranju!”, napisala je u objavi Lena Kovačević.

Predavanje na temu "Zašto je preventiva važna", organizovano je 16. oktobra u biblioteci "Bora Stanković". O toj temi su na tribini u Vranju govorili prim.dr Miloš Počekovac, specijalista hirurgije i subspecijalista onkologije, i dr Kosta Zdravković, načelnik Dnevne onkološke bolnice i potpredsednik Društva. Prisutni su bili u prilici da postavljaju pitanja, i dobiju više nego korisne savete. Prisustvovala je i upravnica bolnice dr Nataša Stoiljković sa saradnicima. Događaj je organizovan povodom oktobra, meseca borbe protiv raka dojke i Borkinog zaveta, navode iz Društva onkoloških pacijenata Vranje u objavi na FB.

Vranje
foto: Kurir/T.S.

Na Gradskom stadionu u Vranju organizovali su trčanje pod sloganom "Biram zdravlje". Članovi AK Vranjski Maratonci, trčali su za njih.

"Sa društvom sam tu i sada očekujem da istrčimo neki krug. Mi smo uvek spremni za zdravlje sve da učinimo. Za zdravlje ništa ne treba da bude teško. Uvek aktivni i aktivni", kaže član udruženja Zoran Petković.

U okviru "Borkinog zaveta: Pregledaj se, brini o zdravlju" prikazan je film "Grudi" rediteljke Marije Perović. Pre projekcije, u ime Društva onkoloških pacijenata, obratila se Mirjana Nikolić naglasivši da je Borka bila simbol borbe, hrabrosti i plemenitosti, kao i da je ostavila zavet koji ćemo poštovati.Govorio je i direktor pozorišta Nenad Jović, ustanove gde je Borka nekoliko meseci pre smrti bila angažovana. Članovi udruženja potom su imali priliku da razgovaraju sa Sandrom Bijelac, psihoonkologom. Puna dva sata ona je odgovarala na brojna pitanja prisutnih, što samo potvrđuje koliko je psihološka podrška važna pre, za vreme i nakon završenog lečenja.

"Treba naći smisao života i slušati sebe. To je dugotrajan proces i morate stalno raditi unutar sebe", poručila je Bijelac.

Posebno se osvrnula na stanja "kada duša boli", navode iz Društva onkoloških pacijenata.

Kurir.rs/T.S.

Bonus video:

02:12

RAK VREBA I U RERNI?! Stanković upozorila na rizik od pojave kancerogenog jedinjenja: OPASNOST JE U OVAKVOJ HRANI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track