"NIKO NIJE BEZ GREŠAKA I NIKO NIJE BEZ PADOVA": Patrujarh Porfirije osveštao crkvu u kazneno-popravnom domu u Kruševcu!
Foto: UIKS

"NIKO NIJE BEZ GREŠAKA I NIKO NIJE BEZ PADOVA": Patrujarh Porfirije osveštao crkvu u kazneno-popravnom domu u Kruševcu!

Srbija -

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije posetio je danas Vaspitno-popravni dom u Kruševcu, gde je osveštao novosagrađenu crkvu Svetih apostola Filimona i Onisima.

U pitanju je druga poseta srpskog patrijarha ovoj ustanovi budući da je poglavar Srpske pravoslavne crkve u junu 2021. godine obišao ovu ustanovu, upoznao se sa njenim radom i razgovarao sa štićenicima.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da je patrijarh svojim ponovnim dolaskom iskazao ne samo poštovanje, već i veliku brigu za mladiće i devojke koji se nalaze u VP Domu.

- Niko nije bez grešaka i niko nije bez padova, baš kao što je patrijarh Porfirije više puta do sada celom društvu ukazao, misleći na sve one ljude kojima je naša podrška potrebna svakog dana - rekao je Carević.

- Svi smo na istom zadatku - da ih naučimo da je jedna greška samo faza u životu koju mogu da iskoriste kao priliku da odgovore izazovima - dodao je on.

1 / 6 Foto: UIKS

Carević je naglasio da se štićenicima pruža sva potrebna podrška kako bi naučili da budu samostalni, vredni i odgovorni mladi ljudi.

- Zato ih učimo zanimanjima koja su veoma traženi na tržištu rada. Ovde imaju mogućnost da nauče da budu dobri moleri, stolari, automehaničari - rekao je on.

U dobijenim sertifikatima o završenim obukama za različite poslove i zanate nigde se ne navodi da su stečeni u ovoj ustanovi kako bi se izbegla moguća diskriminacija kad istekne vaspitna mera.

Iz tog razloga se briše i evidencija o boravku štićenika u VP Domu po njihovom izlasku iz ove ustanove.

- Podsetio bih da je tim od pet sjajnih dečaka prošle sedmice osvojio drugo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode, dok su prošle godine bili prvaci sveta - rekao je Carević i dodao da su ovi uspesi od ogromnog značaja za njihovo samopouzdanje i razvoj.

Direktor Uprave je istakao da je izgradnjom crkve ispunjena zakonska, ali i humana i ljudska obaveza prema štićenicima koji se nalaze u ovoj ustanovi.

„Omogućili smo štićenicima da ostvare svoja verska prava u hramu posvećenom Bogu, veri i ljubavi prema ljudskom rodu. Njegova vrata su otvorena za pripadnike svih vera koji nose dobrotu u sebi“, zaključio je Carević.

Kurir.rs

Bonus video:

01:00

Patrijarh Porfirije u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track