ORLOVINE - BUDUĆA TURISTIČKA ATRAKCIJA: Nastavljena istraživanja na važnom lokalitetu kod Malog Zvornika (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić, Opština MZ

ORLOVINE - BUDUĆA TURISTIČKA ATRAKCIJA: Nastavljena istraživanja na važnom lokalitetu kod Malog Zvornika (FOTO)

Srbija -

Arheološka istraživanja na lokalitetu ‘’Orlovine’’ iznad Malog Zvornika počela su pre devet godina, a za njegovo otkrivanje zaslužan je meštanin, profesor istorije Dejan Pavić, koji je pre nekoliko godina preminuo.

Radovi na istraživanju nalazišta su nastavljeni, a obišao ih je, sa Dejanom Radičevićem, docentom Filološkog fakulteta u Beogradu, Radivojem Arsićem, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva i Marinom Gligorević, v.d. direktora malozvorničke Turističke organizacije, predsednik opštine Zoran Jevtić i najavio poslove koji će ‘’Orlovine’’ približiti turistima.

Jevtić je, navode iz opštine, podsetio da je Ministarstvo kulture omogućilo nastavak istraživanja na ‘Orlovinama’’ na kojima su do sada pronađeni materijalni ostaci iz 6. i 9. veka nove ere uz ocenu da je ovo arheološko nalazište deo bogatog kulturnog nasleđa opštine i predstavlja važan deo turističke ponude.

- Opština je preko programa SVIS PRO, obezbedila sredstva za izgradnju prilaza tom lokalitetu, uređenje nekoliko vidikovaca i izgradnju turističkog info pulta u centru Malog Zvornika, a realizacija ovih projekata mogla bi početi do kraja godine. Po njihovom završetku ‘’Orlovine’’ će biti i zvanično otvorene za posetioce – kazao je prvi čovek malozvorničke opštine.

1 / 5 Foto: Kurir/T.Ilić, Opština MZ

Na ovom arheoškom nalazištu se, pored ostalog, nalazi crkva, koja potiče iz šestog veka, a po do sada otkrivenom njene dimenzije prelaze 30 metara, što pokazuju da su ‘’Orlovine’’ bile važan crkveni i administrativni centar. Bile su izuzetno važno strateško mesto na glavnim komunikacijama tog doba, ovuda je išao magistralni put iz Panonije do Jadrana, a okolina i zaleđe su bogati rudama koje su bile dragocene u ona vremena. Ovde je značajno i otkriće ranosrednjovekovnog starosrpskog horizonta koji je pokazivao obnovu života na ovom prostoru negde već u desetom veku, što bi bili najstariji tragovi iz te epohe na ovim prostorima.

‘’Orlovine’’ se, kažu stručnjaci mogu porediti sa najvećim regionalnim centrima kod nas kao što je Caričin grad. Još uvek se ne zna šta su sve obuhvatale, zna se da se sa vrha brda grad spuštao na Drinu, ali ima bedema i na drugoj strani i nema dileme da je reč o velikom prostoru, možda većem od 40 hektara koji će arheolozima otkriti ko zna kakve tajne. Još u početku radova na ovom arheološkom nalazištu Jevtić je govorio da je želja opštine da to bude još jedna turistička atrakcija Malog Zvornika, koji osim Drine i Zvorničkog jezera već u ponudi ima jedinstveni Podzemni grad Karađođevića.

Nema sumnje da će ‘’Orlovine’’ biti omiljeno mesto posetilaca jer, osim što je zanimljivo kao arheološko nalazište, sa mesta predviđenih za vidikovce puca nezaboravan pogled na Zvorničko jezero i okolinu koji se rečima ne da opisati.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track