ZA LJUBITELJE ŠLJIVE I DOBRE KAPLJICE: U kraljevačkom selu Bukovica održana manifestacija "Dan grejane rakije"
Foto: Grad Kraljevo

ZA LJUBITELJE ŠLJIVE I DOBRE KAPLJICE: U kraljevačkom selu Bukovica održana manifestacija "Dan grejane rakije"

Srbija -

U kraljevačkom selu Bukovica minulog vikenda održana je manifestacija „Dan grejane rakije“ na kojoj se u disciplinama grejana rakija, pripremanje jela, najbolje pečeno prase, najbolji štand i najlepši etno - štand nadmetalo više od 30 ekipa.

Najveću pažnju posetilaca privuklo je tradicionalno takmičenje u kuvanju šumadijskog čaja, a pobednik je nagrađen drvenim buretom od 50 litara. Druga nagrada bila je stakleno bure od 35 litara, treća stakleno bure od 20 litara, dok su u ostalim disciplinama nagrade bile pehari i priznanja.

Čast da otvori manifestaciju pripala je gradonačelniku Kraljeva dr Predragu Terziću koji je, između ostalog, istakao da su u ovo selo došli ljubitelji šljive, dobre kapljice, ali i ljudi koji vole da se druže, uživaju u narodnoj muzici i da neguju srpsku narodnu tradiciju.

Manifestacija koja slavi šljivu nastala je 2009. godine zahvaljujući četvorici prijatelja: Slavoljubu Miljkoviću, Bratislavu Karoviću, Mikici Bunardžiću i Branku Jevtoviću i njihovoj ljubavi prema pravljenju rakije. U čast Slavoljuba Miljkovića Caka, koji je osnovao manifestaciju, organizovan je memorijalni turnir u malom fudbalu, a priređen je i bogat kulturno - umetnički program.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track