U LOZNICI ODRŽANA EKO-ŠETNJA: Pod tabanima učenika asfalt, trava i makadam (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

U LOZNICI ODRŽANA EKO-ŠETNJA: Pod tabanima učenika asfalt, trava i makadam (FOTO)

Srbija -

Oko stotinak lozničkih učenika iz sve četiri srednje škole juče je šetnju gradskim ulicama, sedenje u kafićima, ili "druženje" sa mobilnim telefonima, ili računarima zamenilo boravkom u prirodi. Loznička Kancelarija za mlade, zajedno sa volonterima i uz podršku UNICEF-a, realizovala je promotivnu eko-šetnju sa ciljem da podstakne mlade da se što više bave sportsko-rekreativnim aktivnostima uz čuvanje životne sredine.

Loznica, Eko šetnja, Eko-šetnja
foto: Kurir/T.I.

Hodalo se kružnom stazom dugom oko šest i po kilometara, najpre do šume nadomak grada i izvora Svete Petke, a onda preko brda iznad Loznice do polazne tačke. Mladi su po sparnom, oblačnom ali prolećnom danu osetili kako je hodati šumskim stazama, preskakati isušeno korito potoka, gaziti opalo lišće i savladavati uzbrdice i nizbrdice. Sve je proteklo u dobrom raspoloženju uz komentare da "ovo i nije tako loše", oduševljenje stadom ovaca na padini i grickanjem divljih jabuka. Prema rečima Bojana Lučića, koordinatora Omladinskog centra u Loznici, eko-šetnja pod sloganom "Taj neko si ti" održana je sa naglaskom na ekologiju i zaštitu životne sredine.

Loznica, Eko šetnja, Eko-šetnja
foto: Kurir/T.I.

- Cilj je da podstaknemo mlade da se što aktivnije bave sportsko-rekreativnim aktivnostima ali i da pokažemo staze kojima možemo da se krećemo čak i sada kada su dani kraći i nemamo dovoljno vremena da odemo do omiljenih izletišta Tršića, Tronoše ili Gučeva. Ovo je idealna staza, nedaleko od centra grada, za uživanje u prirodi i lep način da se pobegne iz gradske gužve. Treba da znaju da imaju stazu koju mogu da iskoriste i kvalitetno potroše slobodno vreme. Cilj je da shvate zašto je važno da pešačko-biciklističke staze održavamo čistim, i uopšte našu životnu sredinu. Želimo da vidimo šta oni smatraju da je problem u našemgradu što se tiče ekologije i gde možemo da pomognemo kao Omladinski centar – kazao je Lučić.

Loznica, Eko šetnja, Eko-šetnja
foto: Kurir/T.I.

Pred polazak učesnici su dobili rančeve sa osveženjem tokom šetnje, a oni su poneli dobro raspoloženje. Većina je prvi put prošla današnjom stazom i prigradskim delom Loznice, a posle šetnje kroz šumu, po makadamu pa asfaltu, neki su shvatili da i nisu baš u dobroj kondiciji, drugi da se može uživati u pešačenju, a opšti zaključak je da loznički kraj, čak i u blizini samoga grada ima lepih mesta za rekreaciju. Mladi su uživali, a posle eko-šetnje većina će poželeti da sa društvom ponovi ovo iskustvo.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track