DUBOKA, CRNA RUPA pojavila se usred livade: Meštani sela kod Kosjerića šokirani: Otkriveno i kako je nastala (FOTO)
Foto: RINA

DUBOKA, CRNA RUPA pojavila se usred livade: Meštani sela kod Kosjerića šokirani: Otkriveno i kako je nastala (FOTO)

Srbija -

Da priroda može da iznenadi kad se najmanje nadate još jednom se pokazalo, a ovaj put u selu Rosići kod Kosjerića kad se sasvim slučajno pred ljubiteljima prirode koji su se zatekli na licu mesta, u zemlji nasred livade pojavila - ogromna, crna rupa. Meštani su u prvi mah bili veoma uplašeni, jer se lako moglo desiti da u ovaj bezdan neko i upadne.

- Obrušio se deo zemlje zbog velike količine vode, a onda se pojavio krater dubok nekoliko metara. To je okno nekadašnjeg rudnika magnezijuma. Pored greda koje se ubezbedjivale samo okno i podupirale zemlju u samoj rupi se pojavila velika količina vode što je za nas bio neverovatan prizor, kazao je za RINU Milan Božović iz Kosjerića.

Kosjerić
foto: RINA

On dodaje, da ova prirodna pojava i velika rupa prepuna vode nije sasvim slučajna, jer se to dogodilo ispod planine Divčibare, koja je bogata izvorima čiste vode za piće.

Kosjerić
foto: RINA

- Tu se nalazio rudnik magnezita koji je zatvoren posle rata, usled ogromnih voda koje su punile rudarska okna, rudari su pobegli da bi sačuvali glave, od tada je taj rudnik napušten. Čak i danas se vidi ulaz u okno na Divčibarama. Može se smatrati da je upravo rudnik ovog minerala bio jezgro nastanka Divčibara kao naselja- ističe Božović.

Kosjerić
foto: RINA

On poziva sve one koji mogu da urade istraživanja i ispitivanja vezana za ova rudarska okna, jer smatra je taj kraj jako bogat srpskom istorijom i bogatstvom za koje bi ljudi trebalo da znaju.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja