U NOVOM RUHU: Obnavlja se izgoreli konak VELIKE SRPSKE SVETINJE - projekat vredan 33 MILIONA DINARA (FOTO)
Foto: D.Č.

U NOVOM RUHU: Obnavlja se izgoreli konak VELIKE SRPSKE SVETINJE - projekat vredan 33 MILIONA DINARA (FOTO)

Srbija -

U selu Vraćevšnica kod Gornjeg Milanovca je u toku obnova istoimenog manastira koji je izgoreo u požaru početkom avgusta ove godine. Da podsetimo, vatrena stihija je uništila više od 500 kvadrata manastira zajedno sa konacima. Procenjena vrednost kompletnih radova iznosiće oko 33 miliona dinara, a finansiraće ih opština Gornji Milanovac i lokalni privrednici.

Željko Živčević, koji vrši nadzor i prati realizaciju obnove konaka naveo je da uz veliku pomoć opštine i sugrađana radovi teku po planu.

- Nakon požara koji je zahvatio konak, prvo se pristupilo čišćenju ruševina, izbačeno je preko 200 traktorskih prikolica punih šuta i drugog otpadnog meterijala. Zahvaljujući pre svega vernicima koji su se od prvog dana uključili u radove, brzo smo sve uklonili i pripremili konak za dalje radove. Urađena je kompletna projektna dokumentacija kako za arhitekturu, tako i za građevinu, za vodovod, kanalizaciju, mašinske i elektro radove. Cilj nam je bio da što pre pokrijemo konak kako ne bi imali problema sa padavinama. Sada se radi i na preziđivanju kao i na elektroinstalacijama. U planu je da se uradi i spoljna fasada, debljine 10 centimetara stiropora dok će krovna konstrukcija biti izolovana kamenom vunom debljine 20 centimetara, tako da će objekat u energetskom smislu biti veoma efikasan - rekao je Živčević.

Vraćevšnica, Gornji Milanovac, manastir Vraćevšnica
foto: D.Č.

Za sada su završeni radovi na ukrovljavanju i stekli su se uslovi za uređenje unutrašnjeg dela. Konak ima dve etaže, sada će umesto 22 biti 16 kelija, i svaka će imati svoj toalet, što ranije nije bio slučaj. Izvode se radovi i u maloj kapeli gde se tokom zime održavaju sva bogosluženja. Kapela će imati podno grejanje, što je takođe unapređeno u odnosu na prethodni period u cilju stvaranja boljih uslova za sestrinstvo manastira.

- Zahvalan sam gospodinu Željku Živčeviću i svim ljudima koji su uključeni u obnovu konaka manastira Vraćevšnica, koji je izgoreo u požaru. Pozivam sve ostale privrednike da svojim prilozima pomognu da ubrzamo radove i da se zajedničkim snagama potrudimo da monahinjama stvorimo što bolje uslove, jer je manastir Vraćevšnica jedan od najstarijih u našoj zemlji. Izdvojili smo pet miliona dinara za obnovu konaka i to je samo prvi deo pomoći koji izdvaja naša opština – kazao je Dejan Kovačević, predsednik Opštine.

Radovi se izvode uz blagoslov Žičke Eparhije i uz dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Kurir.rs/D.Č.

Bonus video:

07:38

Obnova crkve Svetog Luke u selu Vitomirici kod Peći

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track