DALJINSKO GREJANJE U BOGATIĆU Vodom greju čak 15.000 kvadrata
Foto: Bogatić

DALJINSKO GREJANJE U BOGATIĆU Vodom greju čak 15.000 kvadrata

Srbija -

U poslednjih desetak godina u Srbiji povećana upotreba geotermalne energije, ali ovaj resurs se i dalje ne koristi dovoljno

Hidrogeotermalni potencijal Mačve otkriven je 1982. godine u njenom centralnom delu, nakon čega su započela hidrogeotermalna istraživanja, koja još nisu završena.

U prvih pet u Evropi

Njihovi rezultati pokazuju da je niskotemperaturni konvektivni hidrogeotermalni sistem „Mačva“ deo istog takvog velikog regionalnog sistema, koji se prostire ispod Mačve, Semberije i Srema na oko 2.000 km2.

Stručnjaci kažu da se Srbija, zahvaljujući geološkoj građi terena, odlikuje znatnim geotermalnim potencijalom, pre svega akumuliranim u podzemnim vodama. Prema trenutnim procenama, geotermalni resursi pokrivaju oko 25 odsto toplotnih potreba u stambenom sektoru na nivou cele Srbije. Imajući to u vidu, kao i činjenicu da se, osim za grejanje, ovaj vid obnovljive energije može koristiti i za proizvodnju struje, Srbija se kotira među prvih pet zemalja u Evropi po potencijalu. Iako je u poslednjih desetak godina u zemlji povećana upotreba geotermalne energije, ovaj resurs se i dalje ne koristi dovoljno. Koje su prednosti korišćenja geotermalnih izvora za daljinsko grejanje, prvi su u Srbiji saznali u opštini Bogatić. Od pre četiri godine se toplom vodom, temperature 75 stepeni Celzijusa, greje nekoliko javnih objekata u ovoj lokalnoj samoupravi.

Francuzi se priključuju istraživanju

Nedavno je Opština Bogatić objavila da s jednom kompanijom iz Francuske sprovodi istraživanje termalnih izvora na postojećim geotermalnim buštotinama.

- U ovom trenutku toplom vodom, koja je naše prirodno blago, greje se osam javnih ustanova (ukupno 15.000 metara kvadratnih površine), na osnovu čega se u lokalnom budžetu ostvari ušteda od 150.000 evra, a cilj nam je da pronađemo način da maksimalno iskoristimo ono što nam je priroda dala, da se ispita kvalitet vode i njen uticaj na zdravlje - ističu iz lokalne samouprave Bogatić.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Opštine Bogatić. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja