TOP HAJDUK VELJKA ZAGRMEO U IGRIŠTU: Života ga napravio gledajući fotografiju (VIDEO)
Foto: B.R.

TOP HAJDUK VELJKA ZAGRMEO U IGRIŠTU: Života ga napravio gledajući fotografiju (VIDEO)

Srbija -

Drugu godinu zaredom ispred prvog napravljenog spomenika herojima „Gvozdenog puka“ u kuršumlijskom planinskom selu Igrište zagrmeo je top, replika topa hajduk Veljka Petrovića, koji su napravili Igrištani.

top Hajduk Veljka zagrmeo, Hajduk Veljko
foto: B.R.

On uvek pusti svoj gals na Dan primirja 11. novembra u 11.11 minuta. Na ovaj način Igrištani i meštani okolnih sela sećaju se na slavne pretke, heroje „Gvozdenog puka".

top Hajduk Veljka zagrmeo, Hajduk Veljko
foto: B.R.

Dostojanstveno, u srpskoj narodnoj nošnji, uz prigodan program obeležen je ovaj datum. Ipak, najveća pažnja usmerena je na top, koji je zagrmeo.

Autor ovog “junačkog obeležja” iz ranijih vremena je Života Jevremenović. Napravljen je od trešnjinog drveta i predstavlja repliku topa hajduk Veljka Petrovića. On je gledajući fotografiju na kojoj je hajduk Veljko kraj topa, krenuo d apravi ovaj za Igrište. Kalibra je 61,3 milimetra, dužine dva metara a širok je 160 centimetara. Puni se barutom i starim novinama.

00:22

Top Hajduk Veljka zagrmeo u Igrištu

- Moja je ideja bila da organizujem performans i kada opalimo iz topa, da izleti i golub kao simbol mira. Time bismo poslali poruku da kada bi svi pucali iz ovakvih topova, niko ne bi stradao- priča Života Jevremović.

Dodaje da je na ideju da napravi top došao pre desetak godina i da se ova ideja ostvarila, te je top postao nezaobilazni deo obeležavanja. Igrištani su poslali 17 mladića tih godina, a samo trojica ih se vratilo. U njihovu čast, i u čast svih stradalih junaka “Gvozdenog puka” napravljen je ovaj spomenik, od dobrovoljnih priloga i otvoren 2016. Godine. Pored njega posađeno je 17 omorika.

-Imamo i sobu koja će u dogledno vreme biti Spomen soba- objašnjava Života koji je sa svojim prijateljima osnovao i Udruženje “Gvozdeni puk” koje neguju tardiciju srpskih junaka ovog puka i stara se o spomeniku.ž

Kurir.rs/B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track