TEŽINA, HOLESTEROL I PRITISAK: Preventivni pregledi u Loznici
Foto: Kurir/T.Ilić

TEŽINA, HOLESTEROL I PRITISAK: Preventivni pregledi u Loznici

Srbija -

Priliku da besplatno prekontrolišu zdravlje Lozničani će ponovo imati sutra u Službi opšte medicine Doma zdravlja.

Ovoga puta građani će moći da vide kolika im je kilaža, obave izračunavanje stepena uhranjenosti, izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, glikolizirani hemoglobin i lipidni status, odnosno stanje holesterola, triglicerida kao i dobrog i lošeg holesterola.

Zakazivanje nije potrebno, a pregled se može obaviti od 8 do 16 časova. Priliku da besplatno prekontroliše zdravlje prethodnog vikenda iskoristilo je 185 Lozničana, 103 žene i 82 muškarca. Njima su obavljeni lekarski pregledi uz EKG, laboratorijske analize glukoze, holesterola i triglicerida.

EKG je urađen kod 83 osobe, a laboratorijske analize kod 146 pri čemu 106 ima odstupanja od referentnih vrednosti, dok je sedmoro građana upućeno kod interniste na dodatni pregled. Sutra je četvrta akcija besplatnih preventivnih pregleda koju organizuju Dom zdravlja i Opšta bolnica.

Podsetimo, ove preglede pokrenulo je Ministarstvo zdravlja, sa ciljem ranog otkrivanje bolesti, ukazivanja na značaj prevencije kao i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima U minulom periodu rađeni su ultrazvuk dojke, PSA test, pregledi štitaste žlezde, kao i kardiološki pregledi sa kontrolom nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi.

Kurir.rs/T.I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track