OVO JE NAJHLADNIJI DEO SRBIJE, TEMPERATURE PADAJU I DO MINUS 40: Sa razlogom ga zovu "balkanski Sibir"
Foto: RINA

OVO JE NAJHLADNIJI DEO SRBIJE, TEMPERATURE PADAJU I DO MINUS 40: Sa razlogom ga zovu "balkanski Sibir"

Srbija -

Na jednoj od najvećih visoravni u Evropi, prostire se Peštersko polje, koga ljubitelji prirode nazivaju i "srpski Tibet", a pored ovog naziva, tu je i "balkanski Sibir“, ali sa razlogom, jer se temperature tokom zime ovde mogu spustiti i do 40 stepeni ispod nule.

Zbog brojnih istorijskih, sakralnih i istorijski značajnih spomenika u okolini Peštera, područje je zavredelo krilaticu "srpskog Tibeta“.

Budući da se nalazi na nadmorskoj visini između 900 i 1.200 metara, Pešterska visoravan važi za jednu od najvećih evropskih visoravani, a svakako najveću balkansku. Na području opštine Sjenica se nalazi najveći deo Peštera, dok je manji deo na području Tutina i Novog Pazara.

Najverovatnije prema slovenskom terminu za pećine, koji glasi peštere, ovo područje je nazvano Pešter. Postoji i mišnjenje da naziv Pešter vodi poreklo od reči "špeš-ter“ iz ilirskog jezika, u značenju "pretežno mračno“.

Inače, Pešterska visoravan važi za najhladniji deo Srbije, a 13. januara 1985. izmereno je -39,5 stepeni celzijusa u selu Karajukića bunari, što je ujedno i najniža temperatura ikada izmerena u zemlji.

Pešterska visoravan je bogata suvatima za ispašu ovaca, kraj je poznat po proizvodima koji dolaze od peštersko-sjeničkih ovaca, poput pešterskog sira. Stanovništvo čine Bošnjaci i Srbi, a ima i Albanaca na krajnjem istoku oblasti (prema Kosovu).

(Kurir.rs/Mondo)

Bonus video:

02:34

OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA! Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja