"HRABRA KROJAČICA" NAJBOLJA PREDSTAVA: Žiri odlučio o nagradama na 16. festivalu "Mali Joakim"
Foto: Kurir/T.S.

"HRABRA KROJAČICA" NAJBOLJA PREDSTAVA: Žiri odlučio o nagradama na 16. festivalu "Mali Joakim"

Srbija -

Grand pri "Mali Joakim" za najbolju predstavu dodeljen je predstavi "Hrabra krojačica", Kruševačkog pozorišta, odlučio je žiri 16. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije "Mali Joakim".

Žiri u sastavu: Aleksandar Radulović, glumac, umetnički direktor Narodnog pozorišta Pirot, predsednik žirija, Sonja Milojević, glumica Šabačkog pozorišta i Ivan Janković, glumac Narodnog pozorišta Leskovac, nakon šest odgledanih predstava u konkurenciji za nagrade doneo je sledeće odluke:

Mali Joakim, Vranje
foto: Kurir/T.S.

1. Specijalna nagrada za koreografiju Damjanu Kecojeviću za predstavu "Mulan", Pozorišta za decu i mlade Kragujevac.

Koreografija u potpunosti prati tok priče i na maštovit način podražava kodifikovanu azijsku mimiku i pokret.

2. Specijalna nagrada za kolektivnu igru ansamblu predstave "Hrabra krojačica", Kruševačkog pozorišta.

Mladi ansambl Kruševačkog pozorišta svojom ujednačenom i preciznom igrom, sublimisanom energijom u potpunosti je vodio uzlaznom putanjom celu predstavu do katarze u kojoj su uživali podjednako i žiri i publika.

3. Specijalna nagrada za partnersku igru Jeleni Filipović i Marku Nikoliću za uloge Lijanine i Mačorela u predstavi "Pinokio", Pozorišta Bora Stanković, Vranje.

Svojom preciznom, šeretskom i nadasve šarmantnom igrom, ovaj neodvojivi tandem nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

4. Nagrada "Mali Joakim" za autorsku muziku dodeljuje se Marku Torlakoviću za muziku u predstavi "Hrabra Krojačica", Kruševačkog pozorišta.

Autor se hrabro služi mešavinom žanrovski različite, lako pamtljive muzike, prijemčive današnjim generacijama a svrsishodno samoj predstavi.

5. Nagrada "Mali Joakim" za dramski tekst dodeljuje se Miodragu Miši Stanisavljeviću za tekst "Vasilisa Prekrasna", Narodnog pozorišta Užice.

Na karakterističan, lirski način, autor se vešto koristi lokalizmima i arhaizmima oslanjajući se na retko korišćene motive slovenske mitologije.

6. Nagrada "Mali Joakim" za glumačko ostvarenje dodeljuje se ravnopravno:

Dariji Vulić za ulogu Mulan u predstavi "Mulan", Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, Nikoli Peneziću za ulogu Stvorenja koje jede korenje u predstavi ”Vasilisa Prekrasna”, Narodnog pozorišta Užice, Zoranu Cerovini za ulogu Kralja u predstavi "Jednobrki vitez", Kraljevačkog pozorišta, i Aleksandri Arizanović za ulogu Trgovčeve kćeri u predstavi "Jednobrki vitez", Kraljevačkog pozorišta.

Darija od početka predstave vešto gradi svoj lik transformišući se iz gracioznog ženskog bića u hrabrog ratnika preživljavajući velike emotivne lomove.

Nikola na ekscentričan a opet glumački zahtevan i šarmantan način donosi na scenu prirodnost jednog mističnog stvorenja.

Zoran svojom Ibijevskom pojavom i vrcavom igrom pleni, i na duhovit način oživljava tipski lik jednog kralja.

Aleksandra koristeći svoje telo kao instrument, veštim baletskim pokretima i izvanrednom govornom radnjom gradi uzbudljiv lik trgovčeve kćeri.

Mali Joakim, Vranje
foto: Kurir/T.S.

7. Nagrada "Mali Joakim" za kostimografiju dodeljuje se Stefanu Savkoviću za kostime u predstavi "Jednobrki vitez", Kraljevačkog pozorišta.

Kostimi iz predstave na veoma duhovit i maštovit način korespondiraju sa današnjim vremenom, i pred očima nam dočaravaju svet neobičnog kraljevstva.

8. Nagrada "Mali Joakim" za scenografiju dodeljuje se Irini Somborac za scenografiju u predstavi "Hrabra krojačica", Kruševačkog pozorišta.

Celokupni vizuelni identitet predstave dočarava hrabrom, modernom i funkcionalnom scenografijom, koja je ravnopravni akter u stvaranju pozorišne magije.

9. Nagrada "Mali Joakim" za režiju dodeljuje se Marku Torlakoviću za predstavu "Hrabra krojačica", Kruševačkog pozorišta.

Vrlo promišljenim rediteljskim sredstvima, mudro i maštovito gradi predstavu koristeći mladu glumačku energiju, vešto kombinujući sve segmente koji čine jednu pozorišnu predstavu.

10. Grand pri "Mali Joakim" za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi "Hrabra krojačica", Kruševačkog pozorišta.

Svi segmenti predstave "Hrabra krojačica" na inovativan i smeo način grade ekološki osvešćenu predstavu, inteligentno uvezivajući svest o reciklaži, mladalačku energiju i reference iz popularne kulture, prepoznatljive današnjoj omladini, obrazložio je žiri.

Izbor dečjeg žirija

Dečiji žiri "Mali pozorišni znalci", u sastavu Nađa Kovačević, Sofija Arsić, Hana Stoilković, Vuk Jovanović, Lazar Spasić i Vojin Đorđević, nakon šest pregledanih predstava u konkurenciji za nagrade, na završnoj sednici u petak, doneo je odluku da se nagrada dečijeg žirija takođe dodeli predstavi "Hrabra krojačica".

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track