DOŠLI GOSTI NA SLAVU, PEČENJE NI DA PIPNU: Domaćica Vera čudom se čudila, nije verovala šta je najpre otišlo sa astala (FOTO)
Foto: T.S.

slavska trpeza

DOŠLI GOSTI NA SLAVU, PEČENJE NI DA PIPNU: Domaćica Vera čudom se čudila, nije verovala šta je najpre otišlo sa astala (FOTO)

Srbija -

Vreme slava podrazumeva i slavsku trpezu, a na njoj uz slavski kolač svega ima, od ića do pića. Veliki broj vranjskih porodica ima svoju krsnu slavu i evo kako proslavljaju.

"Nećete verovati gosti su se na slavi služili više paprikom nego pečenjem. Slavimo Svetog Savu, a najstarija ćerka Svetog Luku i to godinama, nasleđena je od čukundede, to je krsna slava kuće. Na zimskoj slavi Sveti Luka, Aranđelovdan ima i pečenja i kolača, ali tu je i paprika. Najukusnija je paprika za jelo, "zalučena" sa belim lukom iz turšije, ili punjena sirova ili suva", objašnjava naša sagovornica Vera Stamenović.

slava, krsna slava
foto: T.S.

Otkriva da su gosti na slavi Sveti Luka bili oduševljeni upravo paprikom iako je na trpezi bilo svega. "Ima svega, i pečenje je bilo ukusno, ali pečenje bez paprike nije to ono pravo. Od paprike nema bolje đakonije kako god da je pripremljena...

1 / 4 Foto: T.S.

Neko i ne jede pečenje iz nekog razloga, ali papriku svako proba bilo da je ljuta ili neljuta. Kažu ljuta otvara apetit.

Paprika je paprika, svi gosti su bili zadovoljni uz komentar "od ovoga nema boljeg jela". To je nezaobilazna salata uz svako jelo, a posebno uz pečenje", objašnjava Vranjanka Vera Stamenović.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track