DOVODE MUZIKU I IGRAJU KOLO NA SAHRANAMA! Ovo su najčudniji pogrebni običaji u Srbiji, a sve je drugačije ako je POKOJNIK MLAD
Foto: Shutterstock

DOVODE MUZIKU I IGRAJU KOLO NA SAHRANAMA! Ovo su najčudniji pogrebni običaji u Srbiji, a sve je drugačije ako je POKOJNIK MLAD

Srbija -

Među brojnim različitim običajima u Srbiji, verovatno najčudniji su oni u timočkom kraju prilikom sahrana. Istina, neki od njih se više ne koriste, ali se neki i dalje poštuju.

Ljudi iz tog kraja svedoče da se dešavalo da kada šira porodica izgubi dva člana, tada se u kovčeg sa pokojnikom stavlja lutka ili glava zaklane kokoške, kako bi se prekinuo crni niz.

"Sama smrt pokojnika za sobom povlači mnoge obrede verujući da će pokojnik u zagrobnom životu tako imati lagodniji život na onom svetu. Zato ga mnogo darivaju. Sve zavisi od situacije i koliko su pokojnikovi bogati. Tako da, tu ima mnogo zlata i satova, televizora u tim malim grobnim dvorcima, mobilnih telefona takođe i raznoraznih vrednih stari. To zavisi od sela do sela", ispričao je svojevremeno Zlatimir Pantić za Kurir televiziju.

05:38

Ovo su najčudniji pogrebni običaji u Srbiji KADA NEKO MLAD UMRE ONDA JE SVE DRUGAČIJE!

On je dodao da je drugačije kada se sahranjuje mlada osoba.

"Ima velike razlike. Mlađima se više pridaje pažnja, tu se organizuje i orkestar. Sve što je pokojnik voleo za života mu se tad priređuje. A za starije se manje brige vodi. Sahrana prođe onda u miru. Ranije je bilo skrnavljenje grobova, danas toga nema. Pogotovo, ranije kada je vreme bilo siromašnije, a pokojnike su sahranjivali sa zlatnim zubima i ostalim vrednim stvarima", objasnio je Pantić.

sahrana
foto: Shutterstock

Posebno je zanimljivo da se čak i igra na sahranama.

"Posebni običaj je davanje kola za mrtvaca, za zagrobni život. Organizuje se i velika igranka, bude plaćeni orkestar i svi prisutni dobiju darove i namenjuju se sa svećom onome ko je sahranjen. Tom činu prisustvuje celo selo i veruje se da sve što prime ti u kolu, da će to videti pokojnik na drugom svetu. Jeste to malo neobično, ali sad to poprimaju i druga mesta. Ulažemo dosta kako bi pokojnik imao savršeni raj", ispričao je Zlatimir Pantić.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:11

Sahrana Jovana Marića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track