NIKO NE VERUJE ŠTA RASTE KOD MILANA U BAJINOJ BAŠTI: I rađa ko ludo! Živeo bez fasade da uloži u njih (FOTO)
Foto: RINA

NAROD GAJI MALINE A MILAN TERA PO SVOM

NIKO NE VERUJE ŠTA RASTE KOD MILANA U BAJINOJ BAŠTI: I rađa ko ludo! Živeo bez fasade da uloži u njih (FOTO)

Srbija -

BAJINA BAŠTA - U selima širom zapadne Srbije cvetaju jabuke, šljive i kajsije, ali u dvorištu jednog meštanina Bajine Bašte rađaju plodovi mediteranskog i drugog egzotičnog voća.

Plodovi u podnožju Tare sazrevaju na vreme, sočni su i ukusni baš kao i oni koji se gaje na mediteranskoj obali. Uprkos klimtaskim uslovima koji u Podrinju nemaju ništa zajedničko sa Sredozemljem ili dalekim tropskim krajevima, Milan Nikolić uspeo je da zasadi i dobije rod netipičnih biljaka za ovo područje.

Milan Nikolić, Bajina Bašta, limun, Pomorandža, Kivi
foto: RINA

- Citrusi su moja ljubav, a kako ne živim u delikim zemljama već u centru Bajine Bašte rešio sam i ovde da okušam sreću i uspeo sam. Imam nekoliko vrsta limuna, pomarandžu, mandiranu, limetu, kivi, kaže za RINU ovaj neobični voćar.

Milanova ljubav prema citrusima prerasla je u pravi hobi, stoga o svojim biljkama svakodnevno vodi računa tokom čitave godine. Njegov dom polako počinje da liči na botaničku baštu i kako kaže ništa mu nije teško da učini za svoje biljke.

1 / 7 Foto: RINA

- Za neke biljke sam išao i 30 kilometara da ih kupim. Nisu hteli da mi ih pošalju jer je to bilo vreme kad biljke miruju. Ja sam seo u auto i otišao da ih uzmem. U mojoj porodici svi vole ove biljke, a koliko biće vam jasno ako kažem da smo mi živeli u kući bez fasade, a napravili smo prostoriju za biljke koja je koštala tri puta više nego fasada. Prosto, ljubav prema biljka je jača, kaže Milan.

Svaka njegova biljka zahteva posebnu pažnju. Limun i pomorandža već su se odomaćili, a mandarine su kaže najlakše za održavanje. Pravi šampion svakako je kivi, koji iznese i do 100 kilograma ploda.

Milan Nikolić, Bajina Bašta, limun, Pomorandža, Kivi
foto: RINA

- Dosta je dobra biljka i zgodna da napravi hladovinu u dvorištu, puzavica je inače. Nije zahtvena, biljka nema bolesti, ne prska se i apsolutno je organska. Zalivamo ga i i stavljamo mu organsko djubrivo i to je sve što mu treba. Jedan muški i jedan ženski mora da ima, kako bi bolje rađali, rekao je Milan.

Kada plodovi kivija stignu na berbu, Milan ih skladišti u hladne prostorije, ali 90 odsto svega završi kao poklon prijateljima i komšijama, koji znaju da je u njihov rast uloženo mnogo ljubavi, pa samim tim imaju i mnogo veću vrednost.

Kurir.rs/RINA

Bonus video:

02:39

Završava se zimsko prskanje voća: Oštećenja na ranim kajsijama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track