OBDANIŠTA TESNA, NA LISTI ČEKANJA 280 DECE: Predškolska ustanova‘’Bambi’’ obeležila 57. rođendan, mališani gasili svećice FOTO
Foto: Kurir/T.Ilić

svečano

OBDANIŠTA TESNA, NA LISTI ČEKANJA 280 DECE: Predškolska ustanova‘’Bambi’’ obeležila 57. rođendan, mališani gasili svećice FOTO

Srbija -

LOZNICA – Prigodna svečanost održana je u Predškolskoj ustanovi (PU) ‘’Bambi’’ koja je danas obeležila 57. rođendan u objektu ‘’Kolibri’’ u Lozničkom Polju.

Prikazan je film o istorijatu ustanove, a glavni događaj priredili su mališani koji su horski otpevali rođendansku pesmu i ugasili svećice na slavljeničkoj torti. PU ‘‘Bambi’‘ otvorena je 1966. godine kada je imala oko 60 dece i dvanaest zaposlenih, dok danas raspolaže sa šest vrtića na gradskom području, po jedan je u Lešnici i Banji Koviljači, na seoskom je više od 30 prostora za boravak mališana i ima oko 230 zaposlenih.

Prema rečima direktorke Ivane Savić, najveća sreća za jednu predškolsku ustanovu jeste da ima dece i ovakvo dobre uslove za njihov boravak.

vrtić, Bambi
foto: Kurir/T.Ilić

- U poslednjih deset godina stalno proširujemo kapacitete. Otvorili smo 2012. ‘’Čaroliju’’ sa 270 mesta, 2019. je nadograđen objekat ‘’Bambi’ čime je dobijeno još 130 mesta, a ove je u Lozničkom Polju otvoren ‘’Kolibri’ sa još 270 mesta. U međuvremenu smo na seoskom području otvorili poludnevne boravke u nekoliko lozničkih sela i u svim tim prostorima je besplatan boravak za decu.

Sa povećanjem kapaciteta povećava se i broj radnih mesta. ‘’Bambi’’ je i jedan od pet klaster centara u našoj zemlji i ove godine smo imali više od 400 poseta praktičara iz zapadnog dela Srbije i Vojvodine.

vrtić, Bambi
foto: Kurir/T.Ilić

Svake godine proširujemo kapacitete da smanjimo listu čekanja, ali se ona povećava i svake razmišljamo o proširenju kapaciteta o čemu su razgovori u toku – kazala je ona.

Načelnica gradskog Odeljenja za društvene delatnosti Tanja Glišić Matić, čestitala je u ime gradske uprave ‘’Bambiju’’ rođendan i rekla da se u ovoj ustanovi vaspitači ne bave samo decom nego i roditeljima, sa kojima imaju dobru saradnju.

vrtić, Bambi
foto: Kurir/T.Ilić

- Grad podržava rad PU ‘’Bambi’’ i svake godine 300 miliona dinara izdvoji za njeno funkcionisanje Trudimo se i da svakoj školi gde je to moguće adaptiramo prostor za potrebe preškolske ustanove. Loznica u poslednje dve, tri godine ima osetan privredni rast i pojačana je potreba za novim mestima u vrtićima.

Grad je doneo odluku da za 20 odsto, u skladu sa zakonom, poveća broj dece u grupama i došlo smo do broja 1.890 dece koliko ih je sada u ‘’Bambiju’’, ali će potrebe u narednom periodu biti veće – rekla je Glišić Matić.

vrtić, Bambi
foto: Kurir/T.Ilić

U Loznici jedino posle otvaranja “Čarolije” na Lagatoru, pre jedanaest godina nije bilo liste čekanja dok je narednih to redovna pojava, a tako je i sada kada je na njoj oko 280 dece.

Uprkos proširenju kapaciteta loznička su obdaništa i dalje tesna i potrebna su nova mesta.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track