ZVONA ZA ODLAGANJE OTPADA: Na ulice Novog Sada postavljeno 150 kontejnera za staklo
Ilustracija/Shutterstock, Foto: Shutterstock

ZVONA ZA ODLAGANJE OTPADA: Na ulice Novog Sada postavljeno 150 kontejnera za staklo

Srbija -

Povećanjem broja stanovnika stvara se i sve veće količine otpada koja preti da ugrozi kako životnu sredinu tako i zdravlje ljudi.

Grad Novi Sad je uvek prednjačio kada su u pitanju inovativna rešenja za unapređenje života građana.

Jedna od značajnijih aktivnosti Grada kada je u pitanju očuvanje prirode je podizanje svesti građana o važnosti recikliranja.

Staklo je jedan od osnovnih materijala koje je najlakše reciklirati. Reciklažom jedne staklene boce uštedi se energije za 25 minuta rada jednog kompjutera, a takođe se i smanjuje 50% aero zagađenja i uštedi se preko 50% energije.

Kako bi se prikupljene količine ovog otpada u narednih godinu dana povećale za najmanje 20%, na novosadske ulice postavljeno je 150 kontejnera za staklo, takozvanih zvona. Zvona su postavljena u širem centru grada i za samo nekoliko meseci prikupljeno je preko 56.000 kilograma staklene ambalaže.

Kada je u pitanju podizanje svesti o važnosti recikliranja u akcije se uključuju i novosadski mališani kroz razne radionice. Cilj je da deca pravilno nauče da razvrstavaju otpad i da na vreme shvate kolika je važnost svakog pojedinca u očuvanju prirode. Od velikog je značaja da se što veći broj građana uključi u ove aktivnosti i da se stvori navika odvajanja i odlaganja otpada na mesta namenjena za reciklažu. Jedino zajedničkim zalaganjem je moguće da sačuvamo svet oko nas.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track