ŽALOSNA VRBA U DUNAVSKOM PARKU! Zasađena na ostrvu Eržebet kao uspomena na caricu ubijenu 1898! EVO O KOME JE REČ
Foto: Shutterstock

ŽALOSNA VRBA U DUNAVSKOM PARKU! Zasađena na ostrvu Eržebet kao uspomena na caricu ubijenu 1898! EVO O KOME JE REČ

Srbija -

Dunavski park je najlepši novosadski. Nalazi se u blizini Dunava, tačnije oslanja se na Dunavsku ulicu, pa je tako dobio i ime. Ovaj park više od jednog veka odoleva vremenu i predstavlja pravu oazu mira u centru Novog Sada.

Prostire se na 33.695 kvadratnih metara i nalazi se pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu prirode. Pod zelenom površinom je 22 000 kvadratnih metara. Uređenje zemljišta za park počelo je 1895.godine. Podsećanja radi u to vreme je na mestu današnjeg parka bio Liman, zabareni rukavac Dunava obrastao trskom i vrbama. Nasipanjem zemlje je na jednom delu ostala bara koja je zatim ozidana pa je tako poprimila pravi izgled jezera sa malim ostrvom nazvanim “Eržebet“ na kom je zasađena žalosna vrba u spomen austro-ugarskoj carici Sisi ubijenoj 1898. godine.

Najpre je uređen prostor ispred tadašnje Sudske palate – zasejana je trava i posađeno drveće, a kroz travnjak su napravljene zemljane staze. U parku je 1912. godine postavljena skulptura “Nimfa“ u vidu vodoskoka, rad poznatog novosadskog vajara Đorđa Jovanovića. U parku se nalazi i spomenik Đure Jakšića, rad Jovana Soldatovića, figura Prepodobnog Sergija Radonješkog, bista Branka Radičevića, a 1992. godine postavljena je i bista Miroslava Antića.

Novi Sad, Dunavski Park
foto: Shutterstock

Pored umetničkih dela Dunavski park krase mnogobrojne i retke vrste drveća. U njemu se nalazi 250 biljnih vrsta, od čega 750 parkovskih stabala lešnika, platana, breza, srebrne lipe, divljeg kestena, jablana, jela, čempresa, tuja, bora... U njemu se nalazi i veoma lep i redak piramidalni hrast lužnjak, koji je stavljen pod zaštitu.

Park ukrašava i veliki broj vrsta šiblja: šimšira, žutike, japanske dunje, crvenog drena, kleke... Dunavski park je poznat i po jezeru u njegovom centru. Ovde se takođe dešavaju i različita događanja: koncerti, performansi. Uređenje Dunavskog parka donelo je proširenje pešačkih staza, novu izolaciju jezera, izrađena je česma sa pijaćom vodom, povećan je broj klupa itd.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track