GRAD POSTAO BOGATIJI NOVIM ZELENILOM: Ozelenjavanje Novog Sada
Foto: Shutterstock

GRAD POSTAO BOGATIJI NOVIM ZELENILOM: Ozelenjavanje Novog Sada

Srbija -

Svaka biljka u eko sistemu ima važnu ulogu u očuvanju ravnoteže naše planete.

Novi Sad je grad koji može da se pohvali značajnim brojem zelenih površina, među kojima su i površine na kojima je zasađeno drveće.

Za prva dva meseca 2023. godine, radnici Javnog komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo“ zasadili su 663 sadnice novog drveća u nekoliko novosadskih kvartova.

U centru grada posađeno je 89 sadnica sorbusa, lipe i ukrasnih trešanja, a na Limanima 250 sadnica graba, koprivića, jasena i bagrema.

Detelinara može da se pohvali sa 68, dok je Petrovaradin bogatiji za 97 novih stabala lišćara.

Novih 159 sadnica lišćara posađeno je na Novom naselju, Klisi, Podbari, Salajci i Rotkvariji.

Osim drveća Novi Sad je u ovom period postao bogatiji za još 3.370 komada ukrasnog šiblja, kao i 275 sadnica ruža zasađenih na Beogradskom keju. Takođe, u narednom periodu planirano je pojačanje mera zaštite postojećeg i sadnje novog drveća u gradu i prigradskim naseljima.

JKP „Gradsko zelenilo“ je 22. februara, po ugledu na svetske metropole, uvelo specijalni tretman zimske zdravstvene nege drveća, koji se sprovodi uz saradnju sa Institutom za nizijsko šumarstvo.

Cilj Grada je sadnja novih stabala ali i primena potrebnih mera kako bi se sačuvalo svako već postojeće stablo.

Za sadnju novog drveća planom se iz budžeta izdvaja oko 100 miliona dinara. Grad i dalje neprestano radi na projektovanju novih parkovskih i drugih zelenih gradskih površina, radi zdravijeg i čistijeg Novog Sada i boljih uslova za život njegovih stanovnika.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track