6 MILIONA ZA SEOSKE KUĆE: Lozničke mere za ostanak mladih na selu
Foto: Kurir.rs/T.I.

6 MILIONA ZA SEOSKE KUĆE: Lozničke mere za ostanak mladih na selu

Srbija -

Grad Loznica treću godinu zaredom dodeljuje bespovratnu finansijsku podršku mladim porodicama za kupovinu, izgradnju ili rekonstrukciju kuća sa okućnicom na seoskom području. U lokalnoj kasi ove godine je, kao i prethodne, za to planirano šest miliona dinara, a konkurs traje od juče, saopštio je ispred lokalne samouprave Dejan Stalović, predsednik nadležne komisije.

Prema njegovim rečima do sada je na ovaj način ostanak na seoskom području podržan za 14 porodica sa ukupno trideset sedmoro dece. Pre dve godine podržano je deset porodica sa ukupno 27 dece, a lani četiri, koje imaju desetoro mališana, koje su novac dobile za izgradnju ili rekonstrukciju kuća u lozničkim selima, Gornja Badanja, Brnjac, Kozjak i Lipnica.

Dejan Stalović
Dejan Stalovićfoto: Kurir.rs/T.I.

- Iznos do 1,2 miliona dinara predviđen je za kupovinu i izgradnju, a 600 hiljada za rekonstrukciju kuća na seoskom području s tim što je za sve njih površina do sto kvadratnih metara. Mogu učestvovati mlade porodice, bračni oli vanbračni par supružnika koji nemaju navršene 43 godine, ili samohrani roditelj koji živi sa jednim, ili više maloletne dece. Par koji konkuriše ne može imati veća primanja od dve prosečne neto meseče zarade u Loznici, što je, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku u avgustu bilo 68.981, odnosno ukupno za dva takva primanja 137.962 dinara. Inače, porodica samo jednom može ostvariti ovo pravo, a jedan od uslova konkursa je da na teritoriji Loznice ima najmanje godinu dana prijavljeno prebivalište i nema neizmirenih obaveza po osnovu poreza na imovinu – objasnio je Stalović.

Loznica
foto: Kurir.rs/T.I.

Kako je istakao Loznica je sa ovom merom krenula među prvima u Srbiji, a namera je ravnomeran razvoj na urbanom i ruralnom području grada što svakako jesu neki od osnovnih cijeva rukovodstva grada. Zainteresovani dokumentaciju, koja je od danas dostupna, mogu preuzeti u gradskoj upravi i na sajtu grada, a konkurs traje do utroška predviđenih šest miliona dinara.

Kurir.rs/T.I.

Bonus video:

05:52

Savetnica ministra finansija Siniše Malog najavila novčanu pomoć države

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track