GEOTERMALNE VODE - NEISKORIŠĆEN RESURS: Evropski trend održive energetike u Mačvi
Foto: Opština Bogatić

GEOTERMALNE VODE - NEISKORIŠĆEN RESURS: Evropski trend održive energetike u Mačvi

Srbija -

Srbija je po geotermalnom potencijalu u vrhu Evrope, a pionir u korišćenju tog potencijala je opština Bogatić

U Evropskoj uniji, svest o očuvanju životne sredine sve je izraženija, pa je udeo obnovljivih izvora energije u potrošnji finalne energije udvostručen u periodu od 2004. do 2018. godine. U 2020. godini na području Evrope instalirano je oko 100.000 toplotnih pumpi, a trenutno je u Evropi operativno 2,1 milion geotermalnih toplotnih pumpi.

Crvena tačka

Stručnjaci navode da se prema potencijalima geotermalnih izvora Srbija nalazi među prvih pet zemalja u Evropi, kao i da u poslednjih desetak godina korišćenje geotermalne energije u Srbiji beleži konstantan rast.

Na Rudarsko-geološkom fakultetu navode da je do danas u Srbiji izvedeno preko 4.000 geotermalnih sistema grejanja i hlađenja, odnosno oko 100 MW instalisane snage. Potencijal geotermalnih voda je još uvek daleko veći u odnosu na količine koje se koriste.

Najpoznatiji region u našoj zemlji po geotermalnim izvorima je Mačva, koja se, u stručnim krugovima, naziva potencijalnom energetskom „crvenom tačkom“ Srbije i regiona. Zahvaljujući geotermalnom daljinskom sistemu grejanja, opština Bogatić upisala se na listu 250 evropskih gradova koji termalnu energiju koriste za grejanje. Daljinskim sistemom grejanja obuhvaćeno je osam javnih ustanova -zgrade opštine i suda, predškolska ustanova, osnovna i srednja škola, Centar za socijalni rad, Javno komunalno preduzeće i policijska stanica.

Geotermalna revolucija

U Bogatiću ističu da je vrednost investicije bila oko 150 miliona dinara. Od toga je 75 odsto finansirano iz kredita, a ostatak sredstvima iz budžeta same opštine Bogatić.

Analize pokazuju da se zahvaljujući ovom sistemu grejanja ostvaruju znatne uštede u budžetu. Na godišnjem nivou ušteda se kreće u rasponu od 100.000 do 150.000 evra, u zavisnosti od broja hladnih dana i dužine zime. Takođe, nije zanemarljiv ni ekološki aspekt uštede u emisiji štetnih gasova po grejnoj sezoni.

Sledeći primarni cilj im je da prošire mrežu toplovoda i da na postojeći sistem dodaju još četiri objekta - Dom zdravlja, Kulturno-obrazovni centar, Narodnu biblioteku i crkvu. Time bi bila zaokružena prva faza - 12 objekata javne namene grejalo bi se na ovaj način.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Opštine Bogatić. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track