SVEČANOST NA DAN OPŠTINE: Legendarni pukovnik Bacić je "Počasni građanin Ljiga" (FOTO)
Foto: Kurir

SVEČANOST NA DAN OPŠTINE: Legendarni pukovnik Bacić je "Počasni građanin Ljiga" (FOTO)

Srbija -

Na svečanosti povodom Dana opštine Ljig, održanoj u nedelju u Osnovnoj školi "Sava Kerković", u prisustvu mnogobrojnih građana i zvanica i nakon kulturno-umetničkog programa, predsednik Privremenog organa opštine Ljig Milomir Starčević dodelio je priznanja uspešnim pojedincima i organizacijama.

Među njima je i Svetolik Marković, starešina hrama Svetog Jovana Krstitelja u Ljigu u čijim temeljima je sahranjen i večno počiva Živojin Bacić, legendarni pukovnik i heroj iz Prvog svetskog rata. Markoviću je uručena plaketa "Počasni gradanin opštine Ljig" posthumno za pukovnika Živojina Bacića, da trajno bude čuvana i izložena posetiocima.

Ljig, Živojin Bacić
foto: Kurir

Kako je Kurir već pisao i podržao ovu inicijativu, opština Ljig dobila je prethodnu saglasnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i donela odluku kojom su Živojinu Baciću posthumno dodelili zvanje "Počasni gradanin opštine Ljig" kao osobi čiji su rad i dostignuća od posebnog značaja za ovu opštinu i u saradnji sa "Udruženjem prijatelja Mionice" koje je podnelo predlog da mu se posthumno dodeli ovo zvanje.

Ljig, Živojin Bacić
foto: Kurir

- Naše udruženje je izvršilo obnovu nadgrobne ploče na zidu hrama Svetog Jovana Krstitelja u Ljigu angažovanjem kamenorezaca Malovašiča i izradilo plaketu "Počasni gradanin opštine Ljig" za pukovnika Živojina Bacića angažovanjem umetničke radionice profesora Radoša Radenkovića. U čast i slavu pukovnika Živojina Bacića delegacije opštine Ljig i "Udruženja prijatelja Mionice" položile su vence pored groba Bacića ispred hrama Svetog Jovana Krstitelja u Ljigu i pored spomenika sa bistom Živojina u Ljigu - kaže za Kurir Goran Davidović, predsednik "Udruženja prijatelja Mionice".

Ljig, Živojin Bacić
foto: Kurir

Pukovnik Živojin Bacić je inače prvi "Počasni gradanin opštine Ljig."

Ratni komandant Trinaestog puka "Hajduk Veljko"

Sam i teško ranjen branio Ljig

- Na ovaj način još jednom smo se se odužili Živojinu Baciću, pukovniku srpske vojske i ratnom komandantu Trinaestog puka "Hajduk Veljko" Timočke divizije drugog poziva, koji se nije povukao iz borbe i nije se predao neprijatelju za vreme Kolubarske bitke. On je branio ranjen i ostavljen sam Ljig i položaj na brdu Kamalj do poslednjeg casa svog života, kada se junačkom pogibijom upisao u besmrtnike naše vojske i naroda. Zadivio je neprijatelja i svetsku javnost i ovenčao se večnom slavom koja je uzvišeni primer svim sadašnjim i buducim pokolenjima kako se brani Ljig i otadžbina - rekao je Goran Davidović, predsednik "Udruženja prijatelja Mionice".

Živojin Bacić rođen je 9.1.1872. godine u Negotinu. Osnovnu školu završio je u Negotinu, a gimnaziju u Zajecaru, nakon čega je 1890. godine primljen u Nišu školu Vojne akademije, koju je završio 1893. godine. Za ađutanta Kralja Petra Prvog Karadordevića postavljen je 1909. godine. Učestvovao je i ranjavan je u Balkanskim ratovima, u kojima se istakao oslobadanjem Novog Pazara i opsadom Vidina. U Prvom svetskom ratu postavljen je za ratnog komandanta Trinaestog puka "Hajduk Veljko" Timocke divizije drugog poziva koji je određen da za vreme Kolubarske bitke brani Ljig. Poginuo je 14. novembra 1914. godine prilikom odbrane Ljiga.

Kurir.rs/R.N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track