"ČULI SMO DA IMA I UŠTEDA STRUJE" Živojin oberučke prihvatio pomoć države Srbije i odlučio se za solarne panele (FOTO, VIDEO)
Foto: Kurir/T.S.

Vranjancima uručeni prvi ugovori za sufinansiranje energetske sanacije

"ČULI SMO DA IMA I UŠTEDA STRUJE" Živojin oberučke prihvatio pomoć države Srbije i odlučio se za solarne panele (FOTO, VIDEO)

Srbija -

Dr Milenković: Nacionalni cilj jeste unapređenje energetske efikasnosti, ugovori potpisani sa 57 domaćinstava

U Vranju su danas u Skupštini Grada građanima koji su učestvovali u javnom pozivu uručeni Ugovori o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća.

Građani kojima su odobrena sredstva za energetsku efikasnost nisu krili zadovoljstvo zbog olakšica koje im je omogućila država, Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad Vranje.

Sve pohvale uputili su predsedniku Vučiću, državi Vladi, predsedniku Privremenog organa Grada Vranja dr Slobodanu Milenkoviću, Službi za energetsku efikasnost Grada Vranja koja je na krajnje profesionalan način radila na realizaciji mera energetske efikasnosti.

Vranje, Skupština Grada
foto: Kurir/T.S.

Predsednik Privremenog organa Grada Vranja dr Slobodan Milenković čestitao je i zahvalio se korisnicima na učešću u pozivu koji je Grad Vranje raspisao sa Ministarstvom rudarstva i energetike, a tiče se energetske efikasnosti.

"Nacionalni cilj jeste unapređenje energetske efikasnosti i lokalno rukovodstvo i Ministarstvo rudarstva i energetike čine sve da podstaknu ne samo domaćinstva već i javne institucije da se tim merama energetske efikasnosti ne dozvoli neracionalno rasipanje energije i da se što više energija štedi. Zbog toga su ovi pozivi izuzetno bitni i značajni za sve nas ", rekao je predsednik Privremenog organa Grada Vranja dr Slobodan Milenković. On je dodao da je ovo već peti javni poziv.

Vranje, Skupština Grada
foto: Kurir/T.S.

"Bilo je dosta opreza kod naših sugrađana kako će sve to da se realizuje. Mi sada imamo izuzetno dobar odziv za ove mere energetske efikasnosti što dokazuje da smo uspeli u toj nameri da animiramo naše sugrađane i domaćinstva da što više učestvuju na ovim pozivima. U svakom slučaju benefiti se primećuju, a to su vaši topliji stanovi manji računi za električnu i toplotnu energiju.Ove godine zajedno sa ministarstvom smo opredelili 16,8 miliona dinara i potpisujemo danas ugovore sa 57 domaćinstava. Želim da vam se još jedanput zahvalim na tome što učestvujete u ovom pozivu i zajednički doprinosite da naš grad bude lepši čistiji, a samim tim i zdraviji. Na kraju bih se zahvalio i mom timu Službi za energetsku efikasnost koji su zaista izneli veliki deo posla da se ovi pozivi realizuju", istakao je dr Milenković.

Jedan od potpisnika ugovora je penzioner Slobodan S. iz Vranja sve pohvale uputio je Službi za energetsku efikasnost Grada Vranja koja je na krajnje profesionalan način radila na realizaciji mera energetske efikasnosti. "Dobio sam subvencije za ugradnju toplotne pumpe i rešio sam se loženja, cepanja drva i unošenja. Ja sam penzioner i to je za mene ogromna stvar, a drugo vauzduh će biti čistiji u Vranju što me čini posebno srećnim i zadovoljnim. Nije ništa komplikovano pozvao bih i ostale da iskoriste ovu pogodnost i time doprinesemo kvalitetnijem vazduhu u Vranju. Živojin J., se odlučio za solarne panele.

Vranje, Skupština Grada
foto: Kurir/T.S.

"Čuli smo da ima ušteda struje. I znači nam ova subvencija, svaka pomoć države znači", kaže Živojin.

Izvođači radova ističu da se ulaganje u energetsku efikasnost višestruko isplati. Filip Kostadinović (28) iz Vranja predstavnik je jedne od najopremljenijih prodavnica toplotnih uređaja koja je ove godine konkurisala za izvođenje radova u okviru energetske efikasnosti.. Radovi su konkretno iz oblasti zamena postojećeg grejača za kotao na biomasu, drveni pelet, zamenu postojeće i dogradnju nove cevne instalacije, cevne mreže, radijatora. Filip kao najefikasnije uređaje ističe toplotne pume.

"Ugradnjom ovakvih sistema značajno smanjujemo zagađenje vazduha u zimskom periodu.. Svi zajedno država , privreda i građani trebaju da daju svoj doprinos u tome. Nudimo najbolja energetski efikasna rešenja na tržištu", kaže Filip. Preduzeće čiji je predstavnik postoji od 1996. godine na tržištu.

1 / 10 Foto: Kurir/T.S.

"Ovim poslom smo počeli da se bavimo 2019. Imam 28 godina. Što se tiče energetske efikasnosti apsolutno ništa nije bilo teško za prijavu da budemo izvođači. Bitno je da ispunjavate potrebne uslove, da možete jednostavno da izvedete taj posao. Grad Vranje nas je podržao iz uprave su nam pomogli u svemu. Saradnja je na visokom nivou. Prošle godine je bilo preko deset ugovora sve u roku smo ispoštovali i ove godine smo bili dobrodošli na osnovu onoga kako smo odradili izvođenje radova prošle godine. Mogli smo ponovo da konkurišemo i konkurisali smo", objašnjava Filip i dodaje: "Nisam jedini u gradu koji radi energetsku efikasnost ima nas nekoliko čak i iz drugih gradova. Konkurs je otvoren za građane i izvođače. Želim da svim građanima grada Vranja pošaljem jasnu poruku da iskoriste mogućnost koju naš grad i naša država daju, subvenciju od 50 posto.

Šta god budu uradili za energetsku efikasnost svog doma je izuzetno dobro za njihov kućni budžet nadalje, da li su se odlučili da odrade fasadu, izolaciju krova, zamenu stolarije, instalaciju energetski efikasnih uređaja za grejanje, da se jave u što većem broju da iskoriste ovu pomoć države jer 50 posto uštede nije malo. Procedura nije ništa komplikovana svi mogu da konkurišu.

00:54

Vranjancima uručeni prvi ugovori za sufinansiranje energetske sanacije

Kao jedan od izvođača prvenstveno za opremu za grejanje stojim im na raspolaganju za sve što im bude trebalo, tu sam da pomognem", objašnjava Kostadinović. Na konkretnom primeru Filip objašnjava o kakvoj energetskoj efikasnosti se radi i kolika je ušteda energije.

"Toplotna pumpa recimo za jedan potrošen kilovat snage električne energije pruža četiri do pet kilovata toplotne energije što znači ozbiljna energetska efikasnost i ušteda za kućni budžet".

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track