"DA SAM ZNAO - OŽENIO BIH SE MNOGO RANIJE": Nada i Života iz Igrišta popločali 400 kvadrata oko Spomenika Gvozdenom puku
Foto: Kurir/B.R

"DA SAM ZNAO - OŽENIO BIH SE MNOGO RANIJE": Nada i Života iz Igrišta popločali 400 kvadrata oko Spomenika Gvozdenom puku

Srbija -

Nada (67) i Života (77) Jevremović u planinskom selu Igrište kod Kuršumlije su sami popločali 400 kvadrata prostora oko prvog Spomenika Gvozdenom puku koji je zahvaljujući njihovoj inicijativi i napravljen.

Ukupno im je trebalo više meseci, doduše ne svakodnevnog rada, da posao završe, a sve je krenulo kada su shvatili da nemaju dovoljno para za majstore.

- Sve je bilo završeno, ostao je samo prilazni plato. Imali smo materijal, odnosno kocke i potreban pesak, ali su majstori tražili tada po 8.000 dinara dnevno. U kasi je bilo oko 40.000 dinara i to je značilo pet dana njihovog rada. Gledamo pare, računamo i onda moja Nada kaže: "Ti i ja ćemo to da završimo!"- priča nam Života.

Bilo mu je to u tom momentu malo nestvarno, vremešni su ljudi, ali su ipak krenuli početkom marta, a posao je završen krajem septembra.

- Nismo svakodnevno radili, ali 20 dana u mesecu jesmo. Života je umešan, pa je on ređao kocke, ja mu ih donosila i zalivala materijalom. I tako iz dana u dan, sve smo bili bliži kraju - dodaje Nada, životna saputnica i večna podrška u svim idejama ovog vrlo maštovitog čoveka.

Naravno, bilo je tu trenutaka sumnji, posebno u vrelim letnjim danima, ali nisu odustajali.

- Ma znate, evo mi smo sada u penziji, što će reći, nemamo nekog velikog posla, da kažem. I umesto da se dosađujemo u kući i svađamo po dvorištu, mi smo dolazili ovde i ređali i zalivali kocke. Uveče kada legnemo, mrtvi umorni, nismo imali snage da jedno drugom bilo šta zameramo ili prigovaramo. Rad nam je eto pokazao da su tako brakovi skladniji - šali se Života.

Nada i Života, Nada Jevremović, Života Jevremović, selo Igrište
foto: Kurir/B.R

Ovaj bračni par je poznat u čitavom kuršumlijskom kraju po akcijama, odnoso trudu koji ulaže da sačuva tradiciju i spomen na slavnu prošlost. Života osmisli, Nada ga prati i zdušno pomaže i tako, barem za sada, uspeli su u svim namerama. Tako je napravljen i Spomenik Gvozdenom puku u Igrištu, kao i ovaj plato.

- Da sam znao kako će biti, oženio bih se mnogo ranije, a ne u četrdesetoj godini. Čini mi se da sam malo zakasnio, ali Nadu ne bih menjao ni za šta. Ona uvek hoće da radi sve što ja radim, pomaže u svemu. I ja se njoj nađem kada treba. Najvažnije je da se razumemo i podržavamo - dodaje Života dok grli svog životnog saputnika sa kojim je i kocke ređao.

Objašnjava da nije samo Nada ta koja ume da potegne i u muškim poslovima, već i on se često ugura u ženske kućne posliće, Ipak, od kako su u braku, svako jutro ima jedno zaduženje, da Nadi skuva kafu i probudi je i to se neće promeniti nikad dok su živi.

Nada i Života, Nada Jevremović, Života Jevremović, selo Igrište
foto: Kurir/B.R

- Kako da joj ne skuvam kafu, kad mi evo uštedela silne pare za ovaj plato. Šta je pet minuta dnevno uz šporet naspram ovoga što je ona sa mnom uradila. Imam još dosta planova, prihvatiće se ona i daljih poslova, zato joj barem jutarnju kafu dugujem- mudro komentariše Života.

Kurir.rs/B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track