POČINJU PRAZNIČNE GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Na izlaz iz Mađarske čeka se 2 SATA, a na ovim mestima vozila ni ne mrdaju
Foto: Ana Paunković

POČINJU PRAZNIČNE GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Na izlaz iz Mađarske čeka se 2 SATA, a na ovim mestima vozila ni ne mrdaju

Srbija -

Zbog predstojećih božićnih praznika u Zapadnoj Evropi pojačan je priliv vozila na ulazu u zemlju.

Što se tiče graničnih prelaza sa Mađarskom, ubedljivo najprometnije je na Horgošu. Tu se na ulazu u zemlju putnici zadržavaju oko 60 minuta, a sve ulazne trake su otvorene za putnički i autobuski saobraćaj.

Kako pokazuju podaci Auto moto saveza Srbije, zadržavanja putničkih automobila na Horgošu za izlaz iz Srbije su oko 30 minuta, a na ulaz do 60 minuta. Ali tom vremenu zadržavanja potrebno je dodati i vreme koje se provodi na mađarskim terminalima.

Naime, kako javlja RTS, da sve bude gore, prethodno vozila čekaju oko dva sata na prelazu Reske da bi napustila Mađarsku prema Srbiji.

granica, granični prelaz
foto: Shutterstock

I kako pokazuju kamere sa granica, na Horgošu su nepregledne kolone vozila, te se jasno vidi kolika je zapravo gužva.

Tokom noći, za 12 sati, u našu zemlju je ušlo oko 11.000 putnika u 43 autobusa i 3.100 automobila. Više od 90 procenata vozila je sa stranim tablicama, a među njima najviše je tranzitnih putnika ka Turskoj, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Oko tri sata je potrebno da bi se prešla mađarsko-srpska granica kod prelaza Tompa-Kelebija u pravcu naše zemlje.

A da bi se praznične gužve na Horgošu smanjile, produženo je radno vreme graničnog prelaza Horgoš 2 koji je do 31. januara otvoren non-stop.

Granični prelaz Bački Vinogradi vikendom radi od 7 do 22 časa, a prelaz kod Bajmoka je petkom, subotom i nedeljom otvoren do ponoći.

Granični Prelaz
foto: Shutterstock

Očekuje se da gužve na ulazu u zemlju potraju do nedelje uveče.

Kad je u pitanju granica sa Hrvatskom, AMSS javlja da se na izlaz iz Srbije čeka oko 30 minuta, a na ulaz u Srbiju do 60 minuta, s tim što je tom vremenu zadržavanja potrebno dodati i vreme koje se provodi na hrvatskim terminalima.

Kod Šida se slično čeka, ali AMSS napominje da je tom vremenu zadržavanja takođe potrebno dodati i vreme koje se provodi na hrvatskim terminalima, a koje je uvek dosta duže od onog na našim terminalima i trenutno je, prema informacijama (HAK) hrvatskog auto-moto kluba, do 30 minuta.

Na graničnom prelazu sa Bugarskom na izlaz iz Srbije se čeka oko 20 minuta, a na ulaz oko 30 minuta. Ali ove podatke treba uzeti sa rezervom jer su poslednji put ažurirani jutros oko pet časova.

S druge strane, snimci sa kamera su u realnom vremenu.

Kurir.rs/RTS/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track