SLOŽNI LJUDI, VELIKOG SRCA: Humanitarno druženje u dvorištu porodice Todorović u Loznici FOTO
Foto: Kurir/T.Ilić

SLOŽNI LJUDI, VELIKOG SRCA: Humanitarno druženje u dvorištu porodice Todorović u Loznici FOTO

Srbija -

LOZNICA – U pravom prazničnom duhu, uz mnogo pozitivne energije, smeha, zagrljaja, pesme i ozarenih dečjih lica, proteklo je nedeljno, novogodišnje humanitarno druženje u dvorištu porodice Zorane Todorović iz Lozničkog Polja. Okupilo se mnogo sveta, ‘‘i staro i mlado’‘ da podrže ideju dvadesetšestogodišnje devojke koja je lani prvi put organizovala akciju prikupljanja poklona, ili novca namenjenog deci koja se leče od najtežih bolesti.

Loznica, humanitarno druženje
foto: Kurir/T.Ilić

U ulici, ispred njene kuće okićene u novogodišnjem ruhu, stizali su oni koji žele da pomognu, donošeni su novogodišnji paketići, slatkiši, davani prilozi u novcu, a za sve njih bilo je spremljeno posluženje. Sve su pripremili domaćini i njihove složne komšije koji su izneli stolove na kojima je bilo i ‘‘slaniša i slatkiša’‘, šećerne vune, kafe, čaja, kuvanog vina i tople čokolade. Najmlađe, a bilo je i mnogo beba u kolicima, zanimali su najviše dva Deda Mraza, Medolino, dve Lego kocke, Spajdermen i ‘‘pravi’‘ Dinosaurus. Palo je masovno fotkanje, ‘‘štektali’‘ su mobini telefoni, ali i foto-aparati, pa su animatori imali pune ruke posla da ispune želju svima.

Loznica, humanitarno druženje
foto: Kurir/T.Ilić

- Drago mi je da došlo ovoliko ljudi, a i vreme nas je baš poslužilo. Ko je želeo da se fotografiše sa Deda Mrazom, ili nekim od ostalih junaka dao je za to simbolično novac, ili doneo paketić za decu koja se leče od najteže bolesti. Novac i paketiće podelićemo deci na odeljenju onkologije u Beogradu, ali i Tiršovoj, Sokobanjskoj, potrudićemo se da što ih više bude obradovano. Imali smo 207 upisanih donatora, sakupljeno je oko 411.000 dinara i 176 paketića, poklonićemo i četrdesetak vaučera tako da je akcija mnogo bolje prošle od prve, a bilo je do 350 dece, mladih i njihovih roditelja – kaže nasmejana Zorana zadovoljna što će mnogo više obolele dece usrećiti i bar malo im ulepšati predstojeće praznične dane.

Zoranina majka Radmila angažovala se maksimalno da podrži ćerku i njene drugare.

Loznica, humanitarno druženje
foto: Kurir/T.Ilić

- Ponosna sam, a ovo je stvarno divno. Došlo je više ljudi nego prošli put i stvarno je lepo da su se odazvali u ovolikom broju. Zoran au ovome što čini ima apsolutnu podršku, porodice, komšija, prijatelja, svi čine šta mogu da sve protekne kako treba i da toj oboleloj dečici pomognemo koliko-toliko. Zorana je oduvek htela drugima da pomogne i nadamo se da će dogodine ovakvo druženje biti još bolje i masovnije da dečici ublažimo problem i pomognemo u njihovoj borbi za zdravlje – kaže majka pa nastavlja da nudi kafu i kuvano vino.

Najmlađi su uživali u druženju i igranju sa Deda Mrazom i ostalima, a mnogi su iskoristili priliku da im se crta po licu, za devojčice su rađene kikice u boji, lakirani nokti, a nije zaobiđen ni ‘‘slatki sto’‘. Zorana, koja je deo petočlane ekipe mladih koji se bave humanitarnim radom, učinila je lepu stvar, probudila kod sugrađana osećaj za druženje, humanost, želju da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Posle ovog druženja mnoga deca biće nasmejana, a kako to reče ova devojka, ‘‘svaki dečji osmeh je važan i neprocenjljivo vredno je obradovati svako dete’‘. Potvrdilo se ono ‘‘da naše malo, nekome množe značiti puno’‘, Zorana, njena porodica, prijatelji, komšije i drugari pravi su primer za to. Dogodine će ih,veruju, biti još više.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja