GRAD BUDUĆNOSTI U IT INDUSTRIJI: Silicijumska dolina Balkana
Foto: Shutterstock

GRAD BUDUĆNOSTI U IT INDUSTRIJI: Silicijumska dolina Balkana

Srbija -

Grad uspostavio jasnu strategiju razvoja IT sektora uključujući u taj proces
privredu, nauku i lokalnu samoupravu

Ono što za Sjedinjene Američke Države predstavlja Silicijumska dolina (središte najsavremenije industrije), to za Srbiju predstavlja Novi Sad. Prethodnih godina beležimo vrtoglav razvoj IT industrije u svetu. Ovaj sektor postao je najperspektivnija i najatraktivnija privredna grana i u Srbiji, a za njen centar izabran je upravo Novi Sad.

Nije slučajno Srpska Atina postala prestonica informacione tehnologije. Analitičar Mihailo Janjić ocenjuje da je „pozitivni trend dovođenja renomiranih IT kompanija zasluga prethodnog gradonačelnika Miloša Vučevića“.

- On je uspostavio jasnu strategiju razvoja IT sektora uključujući u taj proces privredu, nauku i lokalnu samoupravu. Kao izuzetno važan projekat na tom polju, bila je izgradnja Naučnotehnološkog parka u sklopu Novosadskog univerziteta. Ovaj najsavremeniji objekat u Srbiji, čija je izgradnja koštala 26 miliona evra, svečano je otvoren u januaru 2020. godine - navodi Janjić.

Svetski poznate kompanije

U Novom Sadu danas posluje blizu 1.000 IT kompanija od ukupno 2.500 registrovanih na teritoriji naše države. Zaposlenje u ovim kompanijama pronašlo je više od 15.000 Novosađana.

- Ako uzmemo u obzir da su zarade zaposlenih u ovom sektoru daleko iznad republičkog proseka, onda govorimo i o rastu životnog standarda, rekordnoj prosečnoj plati, novim infrastrukturnim projektima i kapitalnim investicijama za šta je grad ove godine izdvojio blizu 14 milijardi dinara, oko 35 odsto gradskog budžeta - kaže Janjić.

Utočište u bačkoj ravnici pronašle su svetske poznate kompanije poput: „Schneider Electric DMS NS“, „Ximedes“, HTEC, „Levi9“, „Vega IT“, IBM...

Značajne investicije

- Pozitivna praksa novih kompanija jesu milionska ulaganja u nekadašnje novosadske objekte koji su im potrebni za kancelarije u koje treba da smeste na hiljade zaposlenih. - Tako je zgradu Radničkog univerziteta krajem 2020. godine na javnoj licitaciji kupila kompanija „Vega IT“. U martu prošle godine doneto je idejno rešenje za izgled takozvanog Plavog nebodera. Kupovina i rekonstrukcija objekta iznosiće 12 miliona evra. Hotel „Master“ poslužio je kompaniji HTEC. Kompanija „Schneider Electric“ preurediće halu nekadašnjeg „Novkabela“, koja će nakon rekonstrukcije biti pretvorena u moderan poslovni centar. Proteklih godina Novi Sad je uspeo da se svrsta među svetskim najznačajnijim investicionim destinacijama u ovom delu Evrope, i to najpre za moderne tehnologije. Odgovorna i savesna politika donela je Srpskoj Atini prefiks „Grad budućnosti“ - zaključuje naš sagovornik.

Tekst je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

03:18

STARI HOTEL U NOVOM SADU BROJAO JE POSLEDNJE DANE... Spas je stigao iz IT sektora, a sada na ovoj adresi radi 500 stručnjaka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja