"NIŠTA LEPŠE NEGO KAD SA SINOM PRE SVITANJA KRENEM U SEČU BADNJAKA": Miloš s Danilom izašao u šumu, ČUVA SE TRADICIJA (FOTO)
Foto: RINA

badnji dan

"NIŠTA LEPŠE NEGO KAD SA SINOM PRE SVITANJA KRENEM U SEČU BADNJAKA": Miloš s Danilom izašao u šumu, ČUVA SE TRADICIJA (FOTO)

Srbija -

Čačak - Domaćini u selima na planini Kablar ranom zorom, pre prvih petlova su sa svojim potomcima spremili sekire i izašli u šumu da poseku badnjak. Običaji u ovom kraju se i dalje poštuju, tradicija čuva ali i prenosi na potomke.

- Nema lepšeg osećaja nego kada sa sinom pre svitanja krenem u seču badnjaka. Taj običaj se kod nas prenosi sa kolena na koleno. Badnjak se seče sa istočne strane i prvo drvce koje padne se sačuva i nosi se u kuću radi mira i sreće. Potom se predaje domaćici kako bi godina bila rodna i berićetna", kažu meštani podkablarskih sela.

Ovog svetog jutra kroz staru cerovu šumu na Kablaru, odjekivali su zvuci trube a u seču badnjaka upravo na ovu planinu pored Čačka, došli su i predstavnici lokalne samouprave, a badnjak je tu posekao i prvi čovek grada, Milun Todorović.

1 / 11 Foto: RINA

– Na Badnje jutro, zajedno sa meštanima kablarskih sela, sveštenstvom i mojim saradnicima, želim svom verujućem pravoslavnom narodu i svima koji slave Badnji dan i sutrašnji najradosniji hrišćanski praznik Božić, da nam ova 2024. godina donese puno zdravlja, ljubavi, poštovanja, mira i svakog blagostanja – rekao je nakon seče badnjaka gradonačelnik Čačka.

U seču badnjaka sa sinom Danilom ovog jutra na Kablar došao je i pomoćnik gradonačelnika Čačka, Miloš Stevanić, koji je poslao lep primer da i mladi očevi ne dozvoljavaju da se stara srpska tradicija izgubi, već da se čuva i poštuje.

- Važno je od malih nogu da učimo svoju decu pravim vrednostima. Drago mi je što sam danas sa svojim sinom na ovom lepom mestu, da zajedno sa meštanima Kablara dočekamo Badnji dan. Svim našim građanima želim da sutrašnji veliki praznik porovedu u miru, sreći i sa svojim porodicama, rekao je Stevanić.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track