DA LI JE OVO NAJVEĆI BADNJAK U SRBIJI? Plamen doseže 5 metara visine, meštani za ovaj događaj plaćaju i do 20 kubika drva (VIDEO)
Foto: Printscreen/Instagram/nsuzivo.rs

DA LI JE OVO NAJVEĆI BADNJAK U SRBIJI? Plamen doseže 5 metara visine, meštani za ovaj događaj plaćaju i do 20 kubika drva (VIDEO)

Srbija -

Tradicionalno, u naselju Klisa nadomak Novog Sada na Badnje veče sprema se najveća lomačak u Srbiji na kojoj će se paliti badnjak.

Ove godine, kupljeno je 100 metara drva, od kojih je 40 upotrebljeno a preostalih 60 metara podeljenjo onima kojima je to bilo potrebno.

Na Klisi se okupio veliki broj meštana koji su prisustvovali paljenju badnjaka.

Paljenje Badnjaka i u Beogradu

Tradicionalno paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save u Beogradu održava se večeras.

Tim povodom okupio se veliki broj građana, koji prisustvuju tradicionalnom paljenju badnjaka.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Badnjak prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) nosi višestruku simboliku.

"Ovo mlado drvo, obično hrastovo, simboliše Hrista i njegov ulazak u svet. Loženje badnjaka predstavlja toplinu Hristove ljubavi. Zatim, badnjak je podsećanje na drvo koje su pastiri doneli u pećinu i koje je pravedni Josif založio kako bi se tek rođeni Bogomladenac zagrejao u hladnoj pećini", piše na sajtu SPC.

Navodi se da postoji još jedno tumačenje koje kaže da je badnjak „nagoveštaj Hristovog stradanja i Njegovog Krsta."

Molitva za osvećenje badnjaka

Gospode Isuse Hriste Bože naš koji si drvo života u raju zasadio da bi nam darovao večno blaženstvo, i koji si grehom našim put u raj zatvorio, i opet milosrđem tvojim na drvetu krsnom ka spasenju priveo i podigao nas koji smo pali; sam i sada blagoslovi ovo drvo u znak krsta tvoga i drveta života i u spomen rođenja tvoga.

I kao što su vitlejemski pastiri gorenjem drveta pobedivši studen i hladnoću prišli da se poklone Tebi Bogomladencu, osveti i domove naše ognjem spasonosnim, preobrazi i sve nas da se poklonimo rođenju Tvome, da se spasemo i Crkvi Tvojoj, kao drvetu života, prisajedinimo, jer si Ti blag i čovekoljubac i Tebi slavu uznosimo Ocu i Sinu i Svetome Duhu, svagda, sada i uvek i kroza sve vekove. Amin.

Blagosilja se i osvećuje badnjak ovaj kao simvol drveta krsta, života i vaskrsenja u spomen rođenja Gospodnjeg a za osvećenje domova naših, kropljenjem ovom vodom osvećenom, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track