SVE JE SPREMNO ZA SVETOSAVSKU NEDELJU U VRANJU: Detaljan program svečanosti od 21. do 27. januara
Foto: Kurir/T.S.

SVE JE SPREMNO ZA SVETOSAVSKU NEDELJU U VRANJU: Detaljan program svečanosti od 21. do 27. januara

Srbija -

Svetosavska nedelja u Vranju održava se 34. godinu zaredom i trajaće već po tradiciji od 21. do 27. januara. U programu manifestacije učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola i kulturno-obrazovne ustanove.

Svetosavsku nedelju će u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja, 21. januara u 19 sati, svečano otvoriti predsednik privremenog organa grada Vranja, dr Slobodan Milenković. Na otvaranju će nastupiti hor Muzičke škole "Stevan Mokranjac". Vladika vranjski gospodin Pahomije održaće prigodnu besedu. Iste večeri biće otvorena i izložba "Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski Pravoslavne Eparhije vranjske i Istorijskog arhiva '31. januar".

Drugog dana manifestacije od 19 sati u pozorištu "Bora Stanković" biće održan književni program "Svetovi u književnom delu Sunčice Denić". Osim književnice u programu će učestvovati Aleksandar Laković i Živojin Rakočević.

Svetosavska nedelja, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Narednog dana od 19 sati u velikoj sali pozorišta koncert će održati vranjska grupa "Izvor". Gost na koncertu biće vokalni solista Branimir Stošić Kace, a ulaz za sve zainteresovane je besplatan.

Interaktivni književni susreti književnica za decu Gordane Maletić i Vesne Aleksić sa učenicima osnovnih škola i predškolcima biće održani 23. i 24. januara. Film "Čudotvorac Tumanski" biće prikazan u vranjskom pozorištu 24. januara. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Svetosavska nedelja, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Program pod nazivom "Učenici Svetom Savi u čast" promovisaće časopis učenika OŠ "Srećni dani" i biće dodeljene nagrade najboljim recitatorima i učenicima koji su na literarnom i likovnom konkursu bili najbolji. Sve to najavljeno je za 26. januar. Istog dana prigodan program izvešće učenici OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" iz Vranja. Početak je zakazan za 19 sati u vranjskom teatru, dok će sat ranije u Galeriji Narodnog univerziteta biti otvorena izložba likovnih radova osnovaca i srednjoškolaca. Svetosavska akademija na kojoj će zaslužnim kolektivima i pojedincima biti uručene nagrade "Sveti Sava'' za 2023. godinu, biće održana takođe u petak u velikoj sali pozorišta od 19 sati.

Svetosavska nedelja, Vranje
foto: Kurir/T.S.

Poslednjeg dana manifestacije na dan Svetog Save, 27. januara, u Sabornom hramu biće održana sveta liturgija i upriličeno rezanje slavskih kolača Odbora manifestacije i škola. U školama na području Grada Vranja biće organizovana proslava Savindana. Tradicionalni Svetosavski bal prosvetnih radnika, kojim se završava Svetosavska nedelja,biće održan u večernjim satima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track