PROŠLE GODINE NA GRADSKOM GROBLJU U LOZNICI ISKOPANO MANJE RAKA: Nastavljen trend smanjenja broja ukopa
Foto: Kurir.rs/T.I

PROŠLE GODINE NA GRADSKOM GROBLJU U LOZNICI ISKOPANO MANJE RAKA: Nastavljen trend smanjenja broja ukopa

Srbija -

LOZNICA – Za dvanaest meseci prošle godine na lozničkom gradskom groblju obavljeno je 309 sahrana, 30 manje nego pretprošle, kažu u upravi groblja, čime je nastavljen trend smanjenja broja ukopa. To je čak 118 sahrana manje nego 2021. kada je kao nikada pre, bilo čak 427 iskopanih raka, a na gradskom groblju je, inače, prosek oko uobičajenih 300 godišnje.

Lozničko groblje je i u takozvanom novom delu postalo tesno pa je prošle godine u dva navrata lokalni parlament donosio odluke o ukupnom proširenju za skoro 75 ari.

Predstoji završetak procedura oko tog zemljišta i njegova rekultivacija kako bi moglo da posluži predviđenoj nameni. Na gradskom groblju ukupno je nešto više od 14.000 grobnih mesta, od čega je oko 12.000 popunjenih dok su ostala prazna, ali zakupljena.

Inače, u Loznici su troškovi sahranjivanja na gradskom groblju, kojim rukovodi KJP ‘’Naš dom’’, nepromenjeni još od 2013. godine.

Za mesto gde neko počiva cena je 832 dinara, dok je rezervacija praznog 1.255 godišnje, a 15.237 dinara su troškovi sahranjivanja i naknada što obuhvata kopanje rake, sahranjivanje, održavanje grobnog mesta do godinu dana, dosipanje zemlje, sklanjanje cveća.

Za prvih dvanaest dana ove godine obavljeno je osam ukopa što je nešto manje od proseka i možda je dobar znak da će ove godine biti manje posla za pogrebnike.

Kurir.rs/T.I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track