VATROMET, SJAJNA ATMOSFERA I KUVANO VINO: Pogledajte kako je proslavljena srpska Nova godina u Gračanici (VIDEO)
Foto: Kosovo Online

VATROMET, SJAJNA ATMOSFERA I KUVANO VINO: Pogledajte kako je proslavljena srpska Nova godina u Gračanici (VIDEO)

Srbija -

Uz vatromet, vola na ražnju, kuvanu rakiju i vino, ali i dobru zabavu u Gračanici je tradicionalno dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru.

Hladno vreme i niske temperature nisu sprečile meštane centralnog Kosova da pravoslavnu Novu godinu, tradicionalno, dočekaju na Trgu oslobodilaca u Gračanici.

Građani su uživali uz Di džej Aresa, lokalni bend „Večita dilema“, a gosti večeri bili su Sloba Vasić i Lena Čolak.

Među onima koji su se veseili bio je i Dimitrije Obrenović, koji se nedavno u Gračanicu doselio iz Kraljeva. Svojim komšijama poželeo je sve najlepše.

"Drago mi je što sam ovde. Prvi put dočekujem pravoslavnu Novu godinu u Gračanici i zaista je peredivno", kazao je Obrenović.

Da svima na svetu bude bolje - poželeo je Sebastijan Šerifović, dok je želja Ljubiše Živića iz Plemetine kod Vučirtna - da na Kosovu bude slobode i mira.

"Lepa je atmosfera i daće Bog da ovako bude svake godine i da osetimo slobodu i radost. Ovo je lepo i ne viđa se često", kazao je Živić.

Najzabavnije je bilo najmlađima, koji su sa nestrpljenjem čekali da njihovo pismo Deda Mrazu bude izvučeno, kako bi ih on, sa poklonima, sutradan posetio.

U ponoć je vatromet obasjao nebo iznad Gračanice, čime je dočekana pravoslavna, ili kako se obično u narodu naziva, srpska Nova godina.

Pokrovitelj i organizator dočeka je Opština Gračanica u saradnji sa NVO “Gračanička omladinska inicijativa”, a promoter događaja Turistička organizacija Gračanice.

(Kurir.rs/Kosovo online/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track