BOGOJAVLJENJE U SREMSKOJ MITROVICI: Jubilarno plivanje za Časni krst i svečano obeležavanje istorijske manifestacije
Foto: Dijana Šćekić

BOGOJAVLJENJE U SREMSKOJ MITROVICI: Jubilarno plivanje za Časni krst i svečano obeležavanje istorijske manifestacije

Srbija -

U Sremskoj Mitrovici, jednom od najstarijih gradova Srbije i Evrope, Iz mnogih pisanih podataka smatra se da je bio jedan od kolevki hrišćanstva, svečano će se obeležiti jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika, Bogojavljenje. Organizator proslave je Svebor družina „Sveti Dimitrije“ i Srpska pravoslavna Crkvena opština sremsko-mitrovačka, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva Vladike Eparhije sremske Gospodina Vasilija, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave Sremske Mitrovice.

Ovo tradicionalno okupljanje vernika i građana održaće se na obali reke Save, kod Hrama Sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana, u petak 19. januara 2024. godine. U toku ovog verskog događaja, koji se održava po dvadeset peti put, vernici će imati priliku da učestvuju u plivanju za Krst časni.

Godine 2023, učestvovalo je preko sto plivača i plivačica, dok je svake godine prisustvovalo i po nekoliko hiljada posmatrača. Ova manifestacija ima poseban značaj, ne samo verski već i istorijski, imajući u vidu da se Sremska Mitrovica, nekadašnji grad Sirmijum, pominje još u 4. veku pre nove ere. Grad je bio jedna od četiri prestonice Rimskog carstva i imao je ključnu ulogu u istoriji hrišćanstva u ovim krajevima.

Sveta arhijerejska Liturgija u Hramu Sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana počinje u 9:00 časova, a potom će uslediti osveštenje vode, prigodan program i blagosiljanje plivača. Oko 12:00 časova, plivači će, predvođeni špalirima dece, predstavnika vojske, policije i okupljenog naroda, zaplivati ka Krstu.

Svečanost će biti završena proglašenjem pobednika u plivanju za Krst časni, uz dodelu priznanja i zahvalnica svim učesnicima, dobrotvorima i vernicima koji svojim prisustvom uveličavaju ovu svetkovinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track