HAOS NA BATROVCIMA! ČEKA SE NAJMANJE 10 SATI: Kamioni stoje u dve kolone, problem na hrvatskoj strani (FOTO)
Foto: Pritnscreen/RTS

HAOS NA BATROVCIMA! ČEKA SE NAJMANJE 10 SATI: Kamioni stoje u dve kolone, problem na hrvatskoj strani (FOTO)

Srbija -

Na graničnim prelazima sa zemljama Evropske unije višesatna su čekanja za teretna vozila. Na Batrovcima kamioni stoje u dve kolone, a čeka se najmanje 10 sati.

Na graničnom prelazu Batrovci na našem carinskom terminalu nema problema niti prekida u radu, ali su kolone kamiona duge šest kilometara, a čekanje najmanje 10 sati.

Na pojedinim delovima kamioni stoje u dve kolone, međutim u desnoj traci su kamioni koji moraju da prave pauze tokom vožnje.

Kamioni koji prolaze van te dve trake su oni koji imaju prioritet, jer voze lako kvarljivu robu i oni ne samo na našoj nego na svim drugim granicama imaju prvenstvo prolaza, javlja izveštač RTS-a.

Batrovci, kolona, granica
foto: Pritnscreen/RTS

Problem nastaje zbog drugačijeg i sporijeg rada na hrvatskoj strani, na graničnom prelazu Bajakovo, tj. na njihovom carinskom terminalu.

Na srpskoj strani procedura traje svega tri do četiri minuta, ali na hrvatskoj strani, kako je prva zemlja Evropske unije, a posebno zbog sprečavanja ilegalnih migracija, procedura traje 15 minuta. Pa tako oni kamioni koji prođu naš carinski terminal ustvari nemaju gde da odu, jer je međuzona prepuna.

A u toj međuzoni između dva carinska terminala koje deli samo nekoliko desetina metara kamioni se zadržavaju i do sat vremena.

Na graničnom prelazu kažu da ove gužve nisu neuobičajene, posebno u januaru kada je povećan teretni saobraćaj nakon svih praznika.

Inače, više kamiona na granici je od utorka do petka kada brojni vozači, posebno iz Bugarske i Turske, kreću ka zemljama zapadne Evrope, gde prevoze robu koja treba da stigne do vikenda.

Dok se u teretnom saobraćaju beleže zadržavanja i kolone, u putničkom nema nikakvih problema ni na ulazu, ni na izlazu iz naše zemlje.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

01:16

Haos na granici Srbije i CG, pokidan optički kabl, ne funkcioniše ni jedan granični prelaz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track