KRAGUJEVAC ĆE ISPOŠTOVATI TRADICIJU! Za plivanje za Časni krst se prijavilo 111 kandidata: Pobednika očekuje ovaj vredan poklon
Foto: Kurir/D.Đ.

KRAGUJEVAC ĆE ISPOŠTOVATI TRADICIJU! Za plivanje za Časni krst se prijavilo 111 kandidata: Pobednika očekuje ovaj vredan poklon

Srbija -

Tradicionalno „Plivanje za Krst časni“ u Kragujevcu biće održano na Bogojavljanje, 19. januara, na jezeru u Šumaricama od 12 časova. Za nadmetanje se ove godine prijavilo 111 kandidata, među kojima je osam devojaka, kao i 17 maloletnika, koji mogu da plivaju uz saglasnost roditelja. Za razliku od prethodnih godina, kada su žrebom određivana 33 učesnika, ovog puta mogu da plivaju svi prijavljeni kandidati, koji su prethodno dobili blagoslov parohijskog sveštenika i saglasnost lekara.

Na Bogojavljenje, posle učešća na Svetoj liturgiji od 9 sati u hramu Svete Petke u naselju Vinogradi, svi takmičari otići će na jezero u Šumaricama, gde će u podne, po primanju blagoslova, biti održana trka. Distanca koju učesnici treba da preplivaju iznosi 33 metra, što simbolizuje zemaljske godine Isusa Hrista. Učesnik koji prvi dopliva do krsta na površini jezera poneće vitešku titulu "Nosilac bogojavljenskog krsta časti" za ovu godinu.

časni Krst
foto: Kurir/D.Đ.

Obezbeđeno je dežurstvo ronilaca iz kragujevačkog Ronilačko-spasilačkog sportskog udruženja „Pont“ i Spasilačkog kluba „Ajkula“, a biće prisutna i ekipa Zavoda za urgentnu medicinu.

Pobedniku pripada čast da narednih godinu dana čuva prelazni Krst do kog je prvi doplivao. Osim toga, pobedniku će biti uručeni pokloni - zlatni krst zlatare „Đani“ i darovi Kola srpskih sestara. Takođe, sve učesnike će prigodnim poklonima darovati i Grad Kragujevac.

Manifestaciju „Plivanje za Krst časni“, uz pomoć donatora i kragujevačkih preduzeća organizuju Šumadijska eparhija i Grad Kragujevac, odnosno Sportsko privredno društvo „Radnički“ u saradnji sa Gradskom turističkom organizacijom.

Kurir.rs/D.Đ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track