VITEŠKO NADMETANJE ZA ČASNI BOGOJAVLJENSKI KRST: U Rasinskom okrugu održana tradicionalna pravoslavna i kulturna manifestacija
Foto: Kurir/Ž.M.

VITEŠKO NADMETANJE ZA ČASNI BOGOJAVLJENSKI KRST: U Rasinskom okrugu održana tradicionalna pravoslavna i kulturna manifestacija

Srbija -

Nemanja Milićević je “osvojio” Časni krst u Šavranu, a Nikola Milojević u Beloj Vodi.

Po višegodišnjoj tradiciji, na Bogojavljenje, organizuje se viteško nadmetanje u plivanju za Časni Bogojavljenski krst. Posle liturgije u mesnim crkvama organizovan je kulturno zabavni rogram, a zatim se plivalo u Šavranu u Rasini i u Beloj Vodi u Zapadnoj Moravi. Ove programe organizovao je Kulturni centar Kruševac, uz blagoslov Vladike kruševačkog Gospodina Davida, a pod pokroviteljstvom Grada Kruševca.

U Šavranu je plivalo rekordnih 202 plivača, prisustvovalo oko dve hiljade ljudi, a u Beloj Vodi 150 učesnika, među kojima je bilo i šest žena.

“Osvajač” Časnog Bogojavljenskog krsta u Šavranu bio je Nemanja Milićević iz Kruševca, menadžer prodaje u kompaniji “Knjaz Miloš” i trener u Plivačkom klubu “Napredak”.

1 / 3 Foto: Kurir/Ž.M.

-Do sada sam šest puta učestvovao u viteškom nadmetanju za Časni Bogojavljenski krst, a od toga četiri puta bio pobednik. Voda je bila hladna, iako je danas lepo vreme, a i konkurencija je bila žestoka. Sve dok budem mogao biće mi čast i veliko zadovoljstvo da se takmičim na ovoj velikoj manifestacij, kaže Milićević.

Na viteškom nadmetanju u Beloj Vodi, u Zapadnij Moravi, prvi do Časnog Bogojavljenskog krsta stigao je učenik Prve tehničke škole Nikola Milojević iz Kruševca. Pobednik trke je član Plivačkog kluba “Napredak”, a ovo mu je bio debitantski nastup.

I u drugim opštinama u Rasinskom okrugu, tradicionalno održane su iste manifestacije.

Kruševljanin Viktor Milanović bio je pobednik u plivanju za Časni Bogojavljenski krst u Zapadnoj Moravi, Trsteniku, koje je organizovala ova pomoravska opština.

Prvi do Časnog Bogojavljenskog krsta u Selu Varvarinu, u Velikoj Moravi, doplivao je Nenad Branković iz Sikirice, kod Paraćina, kojem je ovo 3 učešće u popularnoj viteškoj disciplini. Ovo je 11. po redu manifestacija u organizaciji Mesne zajednice Varvarin (varoš) i Selo Varvarin, čije pokroviteljstvo potpisuje Opština Varvarin.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track