MISTERIJA RUPE U ZEMLJI KOD POŽEGE NE PRESTAJE DA INTRIGIRA: Arheolozi tvrde samo jedno! Meštani presekli, već DIGLI CENU ara FOTO
Foto: RINA

temperatura vode prelazila 100 stepeni

MISTERIJA RUPE U ZEMLJI KOD POŽEGE NE PRESTAJE DA INTRIGIRA: Arheolozi tvrde samo jedno! Meštani presekli, već DIGLI CENU ara FOTO

Srbija -

Misterija vrele rupe kod Požege ne prestaje da intrigira javnost, nižu se nagađanja o poreklu i svojstvu vrele vode koja izbija iz zemlje, neki kažu i da je i lekovita... Ono što je sigurno, to je da ovaj prirodni fenomen sve ostavio u čudu.

Ključanje vode iz podzemnog izvora u Visibabi prijavljeno je komunalnom preduzeću u Požegi. Izmerena je temperatura, koja je prelazila 100 stepeni. Gejzir je utihnuo, voda u tom izvoru sada ima temperaturu oko šezdeset stepeni, ali priča o čudnoj rupi ne prestaje.

„Daljim raskopavanjem ove jame, ustanovili smo da postoji jedna cev, kao neki vid bušotine. I cev je nedefinisanog porekla. Ne možemo da kažemo od kog je materijala i znamo da kada se proveri, da je preko dva metra dubine“, navodi Miljanka Filipović, JKP „Naš Dom“ Požega.

Požega
foto: RINA

Arheološkim nalazima utvrđeno da se tu nalazio rimski municipium!

Na širem području Visibabe ranije u arheološkim iskopavanjima utvrđeno je da se tu nalazio rimski municipium, koji je upravljao prostorom koji je sezao i do Crne Gore. Izraz municipium u rimskoj državi koristio se za takozvanu drugu klasu gradova, čiji je status bio ispod kolonija.

„Uglavnom vidimo po Srbiji da se vezuju za tradiciju Rimljana i banje. Oni su očigledno vodili računa gde prave svoja naselja, kao i o pristupačnosti puteva, prirodnim uslovima, toplim vodama za grejanje... Ovde se nalaze čak i ostaci kupatila u nekom ranovizantijskom ili poznorimskom periodu. To je evidentirano negde krajem 20. veka. Ali je ostalo samo kao jedna vrsta sondaže“, priča istoričar Miloš Jovanović.

Moguće je da od tada datira i sondiranje izvora u Visibabi, a komunalno preduzeće je u savremenoj laboratoriji izvršilo ispitivanja vode.

„Takođe smo ustanovili i prisustvo nekih minerala, poput kalijuma. Takođe, tu su i povećane vrednosti kalcijuma, magnezijuma, gvožđa. Ustanovili smo i povećano prisustvo hlorida, što može biti pokazatelj termalne vode koja takođe može biti lekovita. Još uvek to ne znamo, ali pretpostavljamo“, naglašava Sanja Cvetić iz JKP „Naš Dom“ Požega.

U požeškom kraju prisustvo geotermalnih voda utvrđeno je i na drugim lokalitetima, ali zbog nedostatka novca ti prirodni resursi toplotne energije i lekovitosti nakon Rimljana nisu iskorišćeni.

Požega
foto: RINA

Meštani žele da prave turistički kompleks

Kako su meštani ranije izjavili, do sada su čuli razne priče o toj vodi, ali niko nema potvrđenu informaciju.

- Svašta se priča, da je ovde nekad bila rimska vojska i njihova kupatila... Zvali smo i predsednika opštine i ljude od struke da ispitaju ovo i da nam kažu o čemu se radi - ispričali su ranije za "Prva TV".

Cena ara odmah skočila!

Kako je priča krenula da se širi, zajedno sa pričama i misterijama došlo se i do ekonomskog dela, te sad ar u ovom delu sela, navodno košta 100 evra više. Neki od meštana su počeli da razvijaju preduzetnički duh i da trljaju ruke.

- Ja da se pitam, ja bih ovde odmah napravio bazen i banju. Ovo je 100 posto bilo rimsko kupatilo - rekao je jedan od njih pred kamerama TV "Prva".

Kurir.rs/Blic/Prva TV/RTS

Bonus video:

05:56

MISTERIJA ĆELAVOG ISUSA U SRBIJI! Arheolog: Osim što je bez kose i brade, posebno su čudna OVA DVA DETALJA pod uticajem budizma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track