KIKINĐANI U MAJU DOBIJAJU PIJAĆU VODU, HIPER-HLORISANJE U TOKU: Već zamenjeno 5,5km neuslovnih cevi, uloženo 11 miliona evra
Foto: Shutterstock

KIKINĐANI U MAJU DOBIJAJU PIJAĆU VODU, HIPER-HLORISANJE U TOKU: Već zamenjeno 5,5km neuslovnih cevi, uloženo 11 miliona evra

Srbija -

Prema rečima nadležnih, Kikinđani bi u maju trebalo da dobiju čistu pijaću vodu. U toku je hiper-hlorisanje vodovodne mreže, što je jedan od koraka u procesu pripreme za puštanje u rad fabrike vode. Građevinski radovi na postrojenju su gotovi, a u narednom periodu očekuje se da se dobiju željeni parametri, koji će doprineti i kvalitetu vode u Kikindi.

Kikinda
foto: S.U.

U izgradnju fabrike vode u Kikindi uloženo je preko 11 miliona evra, od koji je šest miliona obezbedeno iz budžeta KfW banke, a ostatak iz budžeta Republike Srbije. Kako je za RTV rekao v.d. direktora Javnog preduzeća "Kikinda" Čedo Gvero, krajnji rok za izvršenje radova je maj 2024. godine.

- Dobili smo uverenje od izvođača radova i kao što smo obećali u prethodnom periodu, samo postrojenje trebalo bi da bude pušteno u rad u toku aprila. Mi se sada nalazimo u fazi "mokrog testiranja", što znači da je kompletno oprema pod pritiskom, da smo u sistem uvukli vodu postojećeg kvaliteta koju imamo u gradu i da sad sa inženjerima radimo na tome da dobijemo sanitarnu dozvolu, da dobijemo željene rezultate iz Pravilnika o kvalitetu i da se nadamo da, ako ne bude većih problema, to i isporučimo u aprilu - objasnio je Gvero.

On je dodao da je u proteklom periodu, u saradnji sa Upravom za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, zamenjeno oko 5,5 kilometara neuslovnih cevi.

U planu je da se ove godine, takođe sa Upravom za kapitalna ulaganja, kao i sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, pronađu sredstva kako bi bili zamenjeni i ostali neuslovni delovi vodovodne mreže.

Kurir/RTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track