GENOCID I TEOLOGIJA: Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u Muzeju „21.oktobar” Kragujevac
Foto: Kurir/D.Đ.

GENOCID I TEOLOGIJA: Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u Muzeju „21.oktobar” Kragujevac

Srbija -

Naučni skup „Holokaust: nasleđe fašizma” organizuje se šesti put u Kragujevcu. Ovogodišnji skup pod nazivom „Genocid i teologija” biće održan 29. januara u Muzeju „21. oktobar” u kragujevačkim Šumaricama.

Kao i do sada, autori programa su istoričar Marko Terzić, viši kustos Muzeja „21. oktobar” i filozof dr Predrag Krstić, istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda.

Skup počinje u ponedeljak u 10 sati. U prvom delu „Holokaust i mladi” na temu „Oni koji su preživeli Holokaust” (lično svedočenje o užasima Holokausta) govoriće Andrej Ivanji, dok će svoje viđenje teme „Kako razgovarati sa učenicima o Bogu i Holkaustu?” izneti Nada Banjanin Đuričić (Centar za primenjenu istoriju, Železnička tehnička škola, Beograd).

U bloku pod nazivom „Promisao posle Aušvica?” dr Dragana Stojanović (Fakultet za medije i komunikacije, ShoahLab: Laboratorija za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd) govoriće na temu „Postholokaustovska čitanja u jevrejskoj misli: trauma, vera i kontinuitet”, zatim dr Saša Antonijević (sveštenik SPC) na temu „Susret Pravoslavne Crkve sa Holokaustom” i Ivan Ivanji (prevodilac, pisac i publicista) – „Aušvic nije samo ime jednog logora nego pojam”.

U okviru popodnevnog dela naučnog skupa predviđen je razgovor učesnika programa i posetilaca o temi skupa uz predstavljanje zbornika radova „Holokaust i teologija” moderatora dr Predraga Krstića.

Uvodničari u razgovor su: filozof i jedan od urednika zbornika „Holokaust i teologija” mr Željko Šarić (Filozofski fakulteta Univerziteta u Banja Luci), zatim teoretičar i istoričar književnosti dr Dragan Bošković (FILUM Univerziteta u Kragujevcu) i Vladan Kostadinović, sveštenik SPC i profesor (Bogoslovija Svetog Jovana Zlatoustog u Kragujevcu).

Organizator ovog skupa je Spomen-park „Kragujevački oktobar”, a realizaciju programa je finansijski pomogla Jevrejska kulturna i humanitarna fondacija „Sabataj Buki Finci” iz Zemuna.

Partneri programa su ShoahLab: Laboratorija za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, Savez jevrejskih opština Srbije, Centar za studije sećanja Univerziteta u Kragujevcu, Centar za primenjenu istoriju i Udruženje „Jevrejska digitalna biblioteka” iz Beograda, kao i Centar za izgradnju mira iz Kragujevca.

Kurir.rs/D.Đusić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track