DEDA, OTAC PA UNUK Ovaj mladić živi i radi na Pešteru, a dan mu počne pre izlaska sunca: Nikada mi ništa nije teško da odradim
Foto: YouTube/RTV Novi Pazar

DEDA, OTAC PA UNUK Ovaj mladić živi i radi na Pešteru, a dan mu počne pre izlaska sunca: Nikada mi ništa nije teško da odradim

Srbija -

Na prostranim pašnjacima Peštera, gde vetar priča svoje priče, a sunce zlati visoravni, živi i radi mladi stočar Mirfat Destanović iz Leskove.

U svojoj 22. godini, Mirfat predstavlja primer mladog čoveka koji je svoj životni put posvetio ovčarstvu, tradiciji koja se prenosi s kolena na koleno u njegovoj porodici.

Kao dečak, Mirfat je kročio na pešterske pašnjake, gde je naučio lekcije koje su oblikovale njegov život i rad. Rano je shvatio značaj rada i slobode, dve vrednosti koje su mu postale svakodnevica.

Mirfat Destanović
foto: YouTube/RTV Novi Pazar

Nikada mi nije ništa teško da odradim. Nasledio sam porodičnu tradiciju. Deda, otac, pa unuk. Ima li šta lepše od toga kada se posao i volja sretnu u isto vreme,” priča Mirfat s osmehom koji retko napušta njegovo lice.

Ova mladost je dokaz da se tradicija i moderni život mogu uspešno spojiti, čuvajući pritom bogatstvo koje se prenosi generacijama.

Mirfat Destanović
foto: YouTube/RTV Novi Pazar

Mirfatov radni dan počinje pre izlaska sunca i traje do njegovog zalaska, a ponekad i duže. Stado ovaca nije samo izvor prihoda za njegovu porodicu, već i članovi porodice koje zahtevaju stalnu pažnju i brigu.

Ja volim da se bavim ovim poslom i nemam problema sa tim da se i u budućnosti predam ovčarstvu. Sviđa mi se to što radim,” kazuje Mirfat, dok njegove ruke vešto vode stado kroz prostranstva Peštera.

1 / 6 Foto: YouTube/RTV Novi Pazar

Za Mirfata, ovčarstvo nije samo zanimanje, već način života koji mu omogućava da bude slobodan i u kontaktu s prirodom. U njegovom glasu čuje se ponos kad govori o nasleđu koje želi da očuva i prenese na buduće generacije.

“Deda, otac, pa unuk,” ponavlja Mirfat, ističući važnost porodične tradicije u ovčarstvu.

(Kurir.rs/Sandžak danas)

Bonus video:

01:16

PEŠTER SPREMAN ZA VOJNU VEŽBU! Prisustvovaće i predsednik Vučić (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track