VANDALI U LOZNICI NE MIRUJU: Grad sredio dečja igrališta, huligani ih uništavaju (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

VANDALI U LOZNICI NE MIRUJU: Grad sredio dečja igrališta, huligani ih uništavaju (FOTO)

Srbija -

Poslednjih godina na području Loznice urađeno je po najvišim standardima nekoliko tipskih dečjih igrališta za koja je iz gradske kase izdvojen značajan novac. Osim u Loznici urađena su u Banji Koviljači i Lešnici, sva su opremljena savremenim mobilijarom, tu su klackalice, ljuljaške, tobogan, kućice, penjalice, ali kako to, nažalost, često biva našla su se na meti huligana.

Sva ta igrališta namenjena su deci od jedne do 12 godina, imaju gumene podloge kako bi se izbegla povređivanja, ograđena su pa mališani mogu da ih napuste samo na jedinoj kapiji tako da je roditeljima lakše da paze na decu.

Loznica, igrališta
foto: Kurir/T.I.

Međutim, vandali ne miruju. Na igralištu kod K zgrada polupana je velika info tabla, na drugom je uopšte nema, na trećem je oštećena kapija, na jednom pokidane debele sajle i izvaljena velika drvena greda. Svakojaki natpisi i šaranja su najblaža stvar. Očito je u sve to rušenje uložen napor sa jedinom svrhom - da se nešto pokvari. Roditelji koji dovode decu na igrališta kažu da svaki put moraju biti oprezni jer uvek nešto bude oštećeno pa se mališani mogu nehotice povrediti.

Loznica, igrališta
foto: Kurir/T.I.

- Grad se potrudio da uredi igrališta, ali nekima to smeta pa namerno prave štetu. Stanujem u blizini, a ovde se posle deset sati uveče okupljaju tinejdžeri, galame, lupaju, ne daju spavati ljudima u okolnim zgradama, a uz sve to uništavaju sprave. Zvali smo policiju, intervenisali i sami, ali oni odu pa se ubrzo vrate i nastave po starom. Apelujem na nadležne da spreče takva dešavanja - kaže jedna majka koja često dovodi dete na jedno od igrališta.

Loznica, igrališta
foto: Kurir/T.I.

Član Privremneog organa grada Dejan Stalović danas je reagovao i apelovao na građane da se prestane sa oštećivanjem igrališta jer se na taj način najmlađim sugrađanjima oduzima prostor za igru.

Loznica, igrališta
foto: Kurir/T.I.

- U tri prethodne godine grad je izdvojio oko 32,8 miliona dinara i za taj novac smo uradili devet igrališta za decu. To je naišlo na odobravanje građana, deca u određenom prostoru imaju sprave za igru, a roditelji mogućnost da ih nadgledaju. Umesto planiranja gde postaviti novo dečje igralište moramo da mislimo o rekonstrukciji postojećih jer neke neodgovorne osobe uništavaju igrališta, lome table, oštećuju sprave. Apelujem da to prestane, a na sve nadležne službe, komunalnu miliciju, policiju, tužilštvo da budu ažurniji i ovoj pojavi stanu na put – rekao je Stalović.

Loznica, igrališta
foto: Kurir/T.I.

Kako je naveo razmatraju se najbolje lokacije za nova igrališta i da, gde je moguće, bude postavljen video nadzor i dodatno osvetljenje.

Loznica, igrališta
foto: Kurir/T.I.

Građani smatraju da je rešenje ne samo otkrivanje onih koji uništavaju igrališta već i da budu obavezni da nadoknade pričinjenu štetu i očiste sve što su išarali. Nekoliko takvih primera možda bi delovalo odvraćajuće na ostale sa sličnim rušilačkim namerama.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track