"DOK NE DOĐE, SAMELJEM ZA SVINJE, CEPAM DRVA, SVE ŠTO FALI RADIM" Dragana nije jedina, naše žene u kući rade duplo više od muških
Ilustracija, Foto: Beta/Saša Đorđević

Žene bolje obrazovane, a lošije plaćene

"DOK NE DOĐE, SAMELJEM ZA SVINJE, CEPAM DRVA, SVE ŠTO FALI RADIM" Dragana nije jedina, naše žene u kući rade duplo više od muških

Srbija -

Žene rade neplaćene poslove dvostruko više od muškaraca, a plaćene upola manje – da li se svakodnevica uklapa u statistiku

Stanovništvo Srbije je među najstarijima u svetu. U proseku, žene imaju 45,2 godine, a muškarci 42,4. I jedni i drugi, 13 meseci više nego 2015. godine - podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Brojevi pokazuju i da žene u kući rade dvostruko više od muškaraca, a upola manje na plaćenim poslovima. A i tada manje zarađuju od muškaraca. Svakodnevni život većine uklapa se u statistički prosek.

U Opštini Knjaževac četiri sela nemaju nijednog stanovnika. Ošljane se najbolje drži sa stotinak meštana. Svakodnevica većine uklapa se u statistički prosek - žene, posebno na selu, više od muškaraca rade neplaćene poslove.

"Dok suprug ne dođe s posla, ja preduzimam i njegov deo posla. Ako treba da se samelje za svinje, ako treba drva da se naseku i sve što fali radim", ističe Dragana Živanović iz sela Ošljane.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Youtube Printscreen/Običaji Rađevine

Muž Bratislav Živanović dodaje da, kad on ode na njivu, kako kaže, odradi hektar, poore, pokosi, žena ostane u kući. "Treba da počisti, spremi za jelo, namiri živinu, stoku i još ide sa mnom na njivu kada treba", priča Bratislav.

Muškarci su u prednosti, što se tiče plaćenog rada u seoskim naseljima, ističe Dragana Đoković Papić iz Republičkog zavoda za statistiku.

"Samo da upozorimo da plaćenim radom se podrazumeva i poljoprivredni rad, koji je prisutan u seoskim područjima. Ali žene u plaćenim poslovima više rade u gradu. Što se tiče neplaćenih poslova, to su poslovi u kući, prema članovima porodice, domaćinstva, deci, starijima, iznemoglima, žene u seoskim sredinama više rade nego u gradskim", objašnjava Đoković Papićeva.

Manje venčanja, više razvoda

Statističari su zabeležili i da već duže od deset godina opada broj venčanja, a raste broj razvoda. Knjaževčani to potvrđuju.

"Prema podacima matične službe pre samo desetak godina imali smo na godišnjem nivou oko 200 sklopljenih brakova. Taj broj se sada prepolovio, pa imamo na godišnjem nivou od 80 do 85 sklopljenih brakova", navodi Marija Jelenković, zamenica predsednika opštine Knjaževac.

Smanjuje se razlika u starosti supružnika, a raste, ne mnogo, udeo brakova u kojima je muškarac mlađi. Bili u braku ili ne prosečna starost roditelja povećana je za godinu - majki na 29 a očeva na 32 godine.

"Ako samo uporedimo taj podatak, kroz jedan duži istorijski period, 1950. je rođeno 100.000 beba, kada bi imali i najveći nivo fertiliteta u evropi demografski pokazatelji bi još dugo ostali isti. S obzirom da je sve manji kontingent žena koji ulazi u reproduktivni period, odnosno imamo sve manji broj dece koji se rađa ta deca će ući sa svojih 15 godina u reproduktivni period i nemoguće je očekivati i da se poveća značajnije broj rođene dece", ocenjuje Danica Šantić, demograf s Geografskog fakulteta.

Žene bolje obrazovane, a lošije plaćene

Zanimljivo je i da trenutno imamo podjednak broj žena sa visokim obrazovanjem i onih bez osnovnog obrazovanja - ove druge su uglavnom starije, polovina nepismenih ima više od 65 godina.

Mlađe su prisutnije u obrazovanju od muškaraca, njih više upiše i završi fakultet ili doktorira. Ali i dalje postoji jaz u primanjima.

Na poslu žene zarađuju 8,8 odsto manje od muškaraca, a penzije su im u proseku 17 odsto niže. Ono gde su žene u prednosti je životni vek - očekivano trajanje života žena je 78 godina, za muškarace pet godina kraće.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

03:28

NAPUSTILA BEOGRAD SA MALIM DETETOM I OTIŠLA NA SELO: Život sa njim u gradu nije opcija, ali i ovde je teško EVO OD ČEGA ŽIVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track