SVEČANO U VRANJU: Obeležen Dan državnosti ispred breljefa Voždu Karađorđu
Foto: T.S.

SVEČANO U VRANJU: Obeležen Dan državnosti ispred breljefa Voždu Karađorđu

Srbija -

Dan državnosti Republike Srbije obeležen je u Vranju a svečanost je upriličena u centru grada ispred bareljefa Voždu Karađorđu. Pomen stradalima služio je vladika vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom.

Na značaj datuma za koji se vezuju dva istorijska događaja srpskog naroda, podsetila je predsednica Skupštine grada Zorica Jović.

Vranje, Dan državnosti, Sretenje
foto: T.S.

"Vekovima ugnjetavan i ponižavan, srpski narod je početkom 19. veka bio spreman za konačnu borbu za oslobođenje i očuvanje svog nacionalnog bića. Neposredan povod za Prvi srpski ustanak bila je Seča knezova, jedan od događaja koji je možda i nepravedno zapostavljen u našem istorijskom preispitivanju. Turske dahije pogubile su stotinu najuglednijih i najviđenijih Srba onoga vremena. Pogubljeni su ili zarobljeni kneževi, hajduci, sveštenici, ugledni građani i domaćini. Želeli su Turci da uguše svaki nagoveštaj ustanka u Srba, svaku želju za slobodom i nezavisnošću. Međutim, barjaci slobode vijorili su se Srbijom. Kako se pokazalo kasnije, bilo je to vreme prvih obrisa slobode, časti i junaštva posle pet vekova beznađa'', rekla je predsednica Skupštine grada.

Vranje, Dan državnosti, Sretenje
foto: T.S.

Ona je istakla da je na današnji dan usvojen i proglašen jedan od najmodernijiih pravnih akata toga vremena, Sretenjski ustav.

Ispred bareljefa Voždu Karađorđu Vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, zamenik komandant 4. brigade Kopnene vojske pukovnik Siniša Nikolić sa saradnicima, narodni poslanik Goran Nikolić, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, načelnik PU Vranje Saša Nedeljković sa saradnicima, načelnik centra BIA Vranje Miloš Ristić sa saradnicima, kao i predstavnici udruženja građana, boračkih organizacija i učenika.

Glumac vranjskog pozorišta Marko Petričević i Hor vranjske Gimnazije učestvovali su u programu obeležavanja Dan državnosti Republike Srbije.

Bonus video:

00:28

Predsednik Vučić primio čestitku od predsednika Sija za Dan državnosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track