KRUŠEVAC SVEČANO PROSLAVIO DAN DRŽAVNOSTI: Položen venac na Spomenik kosovskim junacima
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

KRUŠEVAC SVEČANO PROSLAVIO DAN DRŽAVNOSTI: Položen venac na Spomenik kosovskim junacima

Srbija -

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, danas su gradonačelnik Ivan Manojlović i predsednica Skupštine grada Dragana Barišić položili venac na Spomenik kosovskim junacima, a prisustvovali su i predstavnici javnog i političkog života Grada Kruševca.

Kruševac, Sretenje
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Vence su položili i načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić, delegacije Vojske Srbije, policije, rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a, Ratnih vojnih invalida, Udruženja "Bojevo bratstvo", Udruženja za negovanje slobodarskih tradicija, Udruženja vojnih penzionera, Udruženja penzionera "Car Lazar", Kola srpskih sestara, političkih stranaka i drugih slobodarskih organizacija.

Dan državnosti Republike Srbije obeležava se u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je na verski praznik Sretenje, pod vođstvom Karađorđa, u Orašcu, počeo Prvi srpski ustanak, borba za oslobođenje od viševekovnog robovanja pod Turcima.

Na isti dan 1835. godine, na velikoj Narodnoj skupštini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije poznat kao „Sretenjski ustav“, koji je označio i početak savremene srpske državnosti. Sretenje je za Dan državnosti Republike Srbije proglašeno 10. jula 2001. godine.

Kurir.rs/Ž. M.

Bonus video:

01:51

Dan državnosti Srbije svečano obeležen u Beogradu na vodi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track