NAJVEĆI FIKUS NA BALKANU NALAZI SE U ČAČKU: Svi žele pelcer ovog gorostasa - ima 53 godine, a u Srbiju stigao iz Splita (FOTO)
Foto: Kurir/D.Č.

NAJVEĆI FIKUS NA BALKANU NALAZI SE U ČAČKU: Svi žele pelcer ovog gorostasa - ima 53 godine, a u Srbiju stigao iz Splita (FOTO)

Srbija -

Svake godine u februaru, vrši se prolećno orezivanje najvećeg fikusa na Balkanu. U čačanskom Kulturnom centru raste ova biljka, najveća te vrste u zatvorenom prostoru.

Njegova krošnja dugačka je više od 40, a široka blizu šest metara. Ovaj zeleni lepotan bi verovatno bio i veći da njegov rast ne ograničavaju zidovi i tavanica.

Tropski gorostas je zasađen sedamdesetih godina prošlog veka, njegova stabla prolaze kroz tavanice prvog sprata Kulturnog centra, a pod plafonom u pojedinim delivima doseže i do 10 metara.

- Godišnje orezivanje je neophodno radi boljeg napredovanja biljke. Proređivanjem krošnje, biljka dobija više svetlosti, a bojimo se ako ga ne bi orezivali da bi on probio stakleni izlog u kome se čitavom dužinom prostire. Takođe, prolećno orezivanje je i prilika da se fikus detaljno pregleda - kažu zaposleni u JKP Gradsko zelenilo, koji već godinama vode brigu o fikusu.

Oni ga jednom godišnje orezuju, a svakog meseca obilaze i kontrolišu eventualno prisustvo biljnih bolesti i štetočina. Leti ga redovno zalivaju.

fikus, Cacak
foto: RINA

Tokom orezivanja zaposleni iz Gradskog zelenila suvišne grane ubacuju u traktorsku prikolicu. Međutim, reznice još u letu, nađu nove vlasnike.

Poslednjih godina i predusretljive radnice JKP pomažu Čačankama u odabiru reznica, dajući savete kako da ih ožile i odgaje. Ono što preostane, sasušeno lišće i delovi biljke koji nisu pogodni za pelcer, završi u prikolici, a potom u kompostani ovog Javno-komunalnog preduzeća.

I ove godine mnoge Čačanke su uzele pelcere. Ali kako kažu ne za sebe, već za prijatelje u drugim gradovima. Zaljubljenici u ovu tropsku biljku odavno u svojim domovima imaju njegove potomke.

pelceri, Fikus
foto: Kurir/D.Č.

- Ja sam još pre mnogo godina uzela pelcer za sebe upravo tokom orezivanja. U svojoj kući danas imam prelep odgajen fikus. Ove pelcere koje su mi danas probrale radnice Gradskog zelenila odgajiću i poslati prijateljima u Valjevo, Beograd i Ivanjicu. Verujem da će ubrzo pustiti korenčiće, što je preduslov da se primi i putuje kod novih vlasnika - kaže kroz osmeh Čačanka Nataša Perišić, diplomirana pravnica u penziji, dodajući da je i ranije pelcere i odgajene biljke slala prijateljima širom Srbije.

fikus, Cacak
foto: RINA

Poslednjih godina čačanski fikus je postao i turistička atrakcija, pa je sve više posetilaca koji žele da ga vide. Fikus je zasađen u žardinjeru koja je uzidana u temelje ove ustanove, tik do samog ogromnog izloga. Pretpostavlja se da je koren ove biljke odavno izašao iz posude i da se široko prostire ispod zgrade ali i Gradskog trga.

Uz stručan nadzor, komunalci njegove grane svake godine skrate za dva do tri metra. Da nije godišnjeg orezivanja i zidova koji ga sputavaju, fikus bi do sada premašio gabarite zgrade u kojoj raste. Gorostas je zasađen 1971. godine. a tri pelcera, od kojih su se dva primila, doneti su iz Splita.

Bonus video:

05:05

OVA BILJKA JE BOLJA OD ANTIDEPRESIVA! Poznati travar otkrio kako možete lečiti hemoroide, regulisati mentruaciju i mnogo drugo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track