KOLEKTIVNA OBUKA U JEDINICI ABHO VOJSKE SRBIJE: Realizacija zadataka u protivnuklearnom, hemijskom i biološkom obezbeđenju (FOTO)
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

KOLEKTIVNA OBUKA U JEDINICI ABHO VOJSKE SRBIJE: Realizacija zadataka u protivnuklearnom, hemijskom i biološkom obezbeđenju (FOTO)

Srbija -

U kasarni „Car Lazar“ i na vojnom kompleksu „Ravnjak“ u Kruševcu u toku je obuka pripadnika 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane za sprovođenje dekontaminacije u uslovima upotrebe oružja za masovno uništenje.

Obuka predstavlja deo zimskog ciklusa kolektivnog osposobljavanja profesionalnog sastava, a prolaze je svi pripadnici bataljona kako bi bili osposobljeni za realizaciju zadataka u protivnuklearnom, hemijskom i biološkom obezbeđenju jedinica Vojske Srbije.

Pripadnici jedinice tokom ove faze obuke na poligonu uvežbavaju postupke i procedure prilikom dekontaminacije ljudi, objekata, zemljišta i borbenih sistema i sredstava.

vojska
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

U procesu obučavanja koristi se izolujuća oprema koja obezbeđuje potpunu zaštitu ljudstva pri radu sa kontaminantima i sredstva detekcije, dozimetrije i dekontaminacije, od kojih je najznačajnija savremena multifunkcionalna mobilna platforma za dekontaminaciju MPD-09, domaće proizvodnje.

Stalnim osposobljavanjem profesionalnog sastava postiže se visok nivo obučenosti 246. bataljona ABHO za izvršavanje zadataka atomsko-biološko-hemijskog obezbeđenja u sve tri misije Vojske Srbije, ali i gotovost za brzo reagovanje kada god to okolnosti nalažu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja