UNUK I DEDA SE TOME NADAJU, KLJUNOVE I KRILA UKRSTIĆE ŽUĆKO I CRVENI: Da li će 38. Gusanijada dobiti najmlađeg šampiona!
Foto: Kurir/S.U.

ODLUKA PADA U NEDELJU

UNUK I DEDA SE TOME NADAJU, KLJUNOVE I KRILA UKRSTIĆE ŽUĆKO I CRVENI: Da li će 38. Gusanijada dobiti najmlađeg šampiona!

Srbija -

MOKRIN - Ko će koga nadjačati i u beg naterati nakon što se, kako stroga guščarska pravila nalažu, sretnu na sredokraći između svojih avlija, u Ulici Milana Malenčića, biće poznato u nedelju. Ustukne onaj koji je pobeđen, pa vlasnik ne može da ga natera da se ponovo bori, ukoliko on neće. I tako je od pamtiveka.

Mokrin
foto: Kurir/S.U.

U Mokrinu se već uveliko pripremaju za finale 38. Svetskog prvensta u nadmetanju gusana. U najjačoj seniorskoj kategoriji, kljunove i krila ukrstiće Žućko i Crveni, čiji je vlasnik Miodrag Trnić. Žućko dolazi iz avlije čuvene guščarske porodice Adamov, a njegov vlasnik je mlađani Lazar Adamov Bilta. Najpre je na radost dede i unuka, Žućko prošle godine postao šampion dvogodaca, a sad ga još jedno nadmetanje deli i do najvažnijeg guščarskog uspeha. Njegov otac Aleksandar Adamov je višestruki šampion Gusanijade. Sad se prilika da dođe do najcenjenije titule u guščarskom svetu pruža njegovom sinu. Živica Terzić, predsednik Udruženja “Belo pere”, potvrđuje Kuriru da je Lazar puno toga naučio od dede i oca:

Mokrin
foto: Kurir/S.U.

- Petnaestogodišnji Lazar je imao od koga da nauči sve o guščarstvu jer je njegov otac Aleksandar petostruki šampion. Deda mu je dolazio do finala, ali je bez šampionske titule. Nezahvalno je prognozirati ishod guščijeg okršaja između Žućka i Crvenog. Uglavnom, Miodragu će se suprotstaviti dva Lazara, unuk i deda- kaže Terzić i dodaje da će publika videti finale dvogodišnjih i jednogodišnjih gusana, nekoliko revijalnih nadmetanja, ali i najlepše jato, najtežu i najstariju gusku. Neobično takmičenje zvanično je registrovano u UNESKO, a održava se od 1986. godine. U vreme parenja, mužjaci se bore za naklonost ženki, a u žaru borbe ostane tek bez nekoliko pera:

Mokrin
foto: Kurir/S.U.
Mokrin
foto: Kurir/S.U.

- I guščiji svet, dakle, počiva na ljubavi. U jatu koje prati prati mužjaka ima više ženki, ali mu je jedna miljenica. Njeno strastveno gakanje podiže gusanu adrenalin. Zato su slike guščijeg nadmetanja uvek iste. Dok se gusani šopaju krilima, oko njih su ženke koje ih bodre- pričaju Mokrinčani. U tri uzrasne kategorije, ove sezone je prodefilovao više od 140 gusana. Maštoviti u davanju neobičnih i duhovitih imena

U Mokrinu guščari o svojim ljubimcima brinu kao o najrođenijima. Paze ih i maze, redovno šetaju i kvalitno hrane. Veoma su maštoviti u davanju imena svojim ljubimcima. Ranijih godina, u Mokrinu su se divili Cezaru, Nurmagomedovu, Putinu, Porzingisu, Spartaku, Kočizu, Erupciji. Gledali su šta sve mogu Korona, Milko, Mistral i Rodac. Pamte se još neka neobična imena poput: Zatvarač, Salašar, Margitares, Kličko, Bombarder, Isprdak, Artur, Tihi, Zombi, Burence, Ahtisari, Đango, Kalimero, Glavonja, Karatista i Samuraj. Živica Terzić, predsednik guščarskog udruženja "Belo pere", u istoimenoj knjizi, zabeležio je sve pikanterije koje su obeležile period od prvog do 26. Svetskog prvenstva u nadmetanju gusana.

(Kurir.rs / S.Urošev)

Bonus video:

01:43

LETELO PERJE U MOKRINU: Gusan Živa pobednik 35. Gusanijade (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track